Európai Gyógyszerügynökség: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását

Európai Gyógyszerügynökség: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását - írja a The Guardian című lap, amelynek cikkét a 24.hu szúrta ki.

Az ügynökség friss bejelentése szerint az agyi vénás sinustrombózist (CVST) és a zsigeri vénás trombózist (SVT), illetve az ezekkel együtt megjelenő alacsony vérlemezkeszintet érdemes az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatásaihoz sorolni. Azonban továbbra is úgy vélik, hogy a vakcinát érdemes alkalmazni minden korosztálynál.

A veszélyes, de ritka tünetek az oltást követő két hétben jelentkezhetnek. A legtöbb ismert eset 60 év alatti nőkkel történt, de specifikus kockázati tényezők egyelőre nem ismertek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy nagyon ritka esetekben trombózis okozhat az oltóanyag.

Mint írták, az esetek többsége az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban történt, ahol nagyjából 25 millió embert oltottak be a vakcinával.