Hiába fordult Szlovákia Magyarországhoz is, nem kapta meg a szükséges adatokat a Szputnyik V gyártójától

Hiába fordult Szlovákia Magyarországhoz is, nem kapta meg a szükséges adatokat a Szputnyik V gyártójától

A Szputnyik V gyártója nem adta oda a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) az oltóanyag értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát, így az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-előny arányt illetően – közölte Zuzana Baťová, az ügynökség igazgatója. 

A Paraméter.Sk lap szerint a ŠÚKL megszólította a magyarországi Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), az Európai Unión belül ugyanis Magyarország az egyetlen, ahol alkalmazzák a Szputnyikot. A gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva azonban a magyar fél nem szolgált információkkal a szlovákiai hivatalnak.

"A Szputnyik V gyártója az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) küldött dokumentumai szerint az északi szomszédunknak elküldött orosz vakcinák nem azonosok azzal, amelyet az EMA-nak küldtek ellenőrzésre"

- írja közleményében a ŠÚKL.

A hazai hivatal továbbra is azt javasolja, hogy Szlovákiában a regisztrált vakcinákkal oltsanak.

Egyben megjegyzi, hogy a Szputnyik V klinikai vizsgálatához elengedhetetlen a hiányzó dokumentáció pótlása a gyártó részéről. A közlemény szerint továbbá a Szlovákiába érkezett vakcinákat nem lehet összehasonlítani a külföldön alkalmazottakkal, mert csak a nevük egyezik.

Az állásfoglalásban egyébként az áll, a Szputnyikot megközelítőleg 40 országban alkalmazzák, de ezeket a vakcinákat csak a nevük köti össze, ugyanis mindegyik államban más-más vakcinát használnak ezen a néven.