A fideszes szavazók negyede sem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel

A fideszes szavazók negyede sem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel

A Fidesz-KDNP hívek 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan addig a kormány kezelte a pandémiát, addig a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka nemmel válaszolt - derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava kérésére készítettek. 

A felmérés szerint a kormánypárti érzelműek 83 százaléka szerint a kormány jól szervezte meg az oltásokat, míg az ellenzékiek 77 százaléka szerint nem működött a rendszer. Hasonlóan vélekedtek az oktatásról a megkérdezettek, ugyanis a fideszes szavazók 83 százaléka elégedett volt, az ellenzéki szavazók nagyjából hasonló aránya nem.

Szintén megosztottak volt a megkérdezettek az oktatást érintő kérdésekben – a távoktatással, az óvodai gyermekfelügyelettel, az internet-hozzáférés támogatásával kapcsolatban –: míg a kormánypárti 83 százaléka elégedett volt, az ellenzékiek nagyjából hasonló arányban elégedetlenek voltak ezekkel az intézkedésekkel.

A társadalom nagy részét érintő gazdasági jellegű intézkedések terén már kevésbé volt megosztott a társadalom, ugyanis 

a fideszesek negyede nemtetszését fejezte ki a kormányzati intézkedésekkel, például a bevételtől eleső ágazatok támogatásával, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatban.

Az aktív korú lakosság mindhárom csoportja, vagyis a 18-29, a 30-44, a 45-59 évesek zöme úgy vélte, hogy a kormány nem teljesített jól a vészhelyzet gazdasági problémáinak kezelése terén, de még az inaktív korú nyugdíjasok közel fele is hasonlóképpen vélekedett.

Március utolsó harmadában, a mintavétel időpontjában az összes megkérdezett több mint kétharmada úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elkövetkező hetekben össze fog omlani, vagy ha összességében bírni is fogja a nyomást, az egyes kórházakban, régiókban nagyobb problémák várhatóak.