Törölte a kormány a Diákváros programot, jöhet a kínai egyetem Budapestre

Törölte a kormány a Diákváros programot, jöhet a kínai egyetem Budapestre

A Népszava írt ma arról, hogy az Orbán-kormány egyszerűen törölte a Nagyvásártelep rekonstrukcióját is tartalmazó Diákváros fejlesztési programot annak érdekében, hogy a területen a kínai Fudan egyetem építhessen campusát saját elképzelései szerint. A lap hangsúlyozza, a Déli Városkapu területén a kínai egyetem campusa mellett egyébként bőven elférnének a magyar kollégiumok is, ám a magyar állam csak néhány telket birtokol, a többi magánszemélyek, illetve önkormányzatok tulajdonában van, s mivel ez a koordinált projekt nem jöhet létre, a legértékesebb Duna-menti telkeket kínai kézre játszák.

Jobbik: kínai hitelből finanszírozott kínai egyetem helyett a magyar fiatalokat támogassa a kormány

Sajtótájékoztatót tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, azok után, hogy a magyar kormány több száz milliárd forinttal támogatná a kínai Fudan Egyetem első európai campusának létrehozását. Mint ismert, az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa.

Emlékezetes, az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését, amihez Magyarország a hírhedt Budapest–Belgrád vasút konstrukciójához hasonló gigahitelt venne fel.

A megvalósításban meghatározott számú kínai munkásnak kellene részt vennie, és import kínai építőanyagból készülne.