Megjött a hatodik féle vakcina Magyarországra, de az amerikaiak pont leállították a beadását

Megjött a hatodik féle vakcina Magyarországra, de az amerikaiak pont leállították a beadását

A reggeli órákban megérkezett a Janssen vakcinája Magyarországra, így már 6 féle vakcinával olthatnak koronavírus ellen - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

A kedd reggel érkezett amerikai Janssen-vakcináról elmondta, ez hasonló az orosz Szputnyik V-vakcinához, egy 26-os adenovírust tartalmazó vektorvakcina, azzal a különbséggel, hogy ebből az oltásból egy adag is elég a védettséghez, amely az oltást követően két hét múlva alakul ki.

Tizennyolc év felett mindenkinek adható, azoknak is, akik korábban átestek a fertőzésen, kivéve a várandós és szoptatós kismamákat.

Mint mondta, a többi oltáshoz hasonlóan ennél is jelentkezhetnek oltási reakciók: bőrpír az oltás helyén, enyhe fejfájás, rossz közérzet, hőemelkedés, azonban ezek a tünetek rövid időn belül megszűnnek. Hozzátette: a Janssen-vakcinát a honvédségi oltóbuszokon fogják használni.

Eközben a hvg.hu azt írja, az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) felfüggeszti a szövetségi egészségügyi intézményekben az oltást a Johnson & Johnson vakcinájával (Janssen), mivel hat embernél is vérrögök alakultak ki az oltás után két héten belül.

Korábban hasonló panaszok érkeztek az AstraZeneca miatt is, de az európai vizsgálatok alapján olyan kicsi a trombózisos mellékhatások aránya, hogy így is megéri oltani.