Szijjártó: újabb szállítmány Szputnyik vakcina érkezik Budapestre

Szijjártó: újabb szállítmány Szputnyik vakcina érkezik Budapestre

Újabb szállítmány Szputnyik vakcina érkezéséről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden hajnalban Facebook-oldalán.

Szeretnénk visszaadni az embereknek minél előbb a korábbi, normális életkörülményeket, ehhez pedig arra van szükség, hogy az európai szinten eddig is éllovas oltási ütemet tovább fokozzuk, ehhez pedig oltóanyagokra van szükség

- hangoztatta, hozzátéve: 

Nos, ezen most már egészen biztosan nem fog múlni a siker.

 

Közölte: a kormány teherszállító repülőgépe Moszkvából 480 ezer Szputnyikkal a fedélzetén érkezik Budapestre. A gép fedélzetén 200 ezer első komponensű oltóanyag van, amelynek a leszállításával Oroszország teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit az első komponensű oltások tekintetében. Egymillió magyar ember kaphatja meg a Szputnyik oltását ezáltal, emelte ki a miniszter az MTI szemléje szerint. 

Hozzátette: a gépen van még 280 ezer második komponens, ezzel most már minden Magyarországon lévő első komponens utáni második komponens is megérkezett. Tehát mindenki, aki eddig megkapta az első oltást a Szputnyikból, meg tudja kapni a második adagot is, jelentette ki.

Szijjártó azt is elmondta, már csak egy 200 ezres orosz szállítás van hátra, amely néhány hét múlva érkezik majd. Ez a most beérkező 200 ezer első komponens második komponense lesz.

A miniszter hangsúlyozta:

az idő bebizonyította, hogy helyes döntést hoztunk, amikor úgy döntöttünk, hogy Oroszországból is vásárolunk oltóanyagokat, hiszen ha ezt nem tettük volna meg, ma egymillió emberrel lennének kevesebben biztonságban.

A kormányzati szállítógép, mely hétfő délután repült Moszkvába, nem sokkal hajnali egy óra előtt landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.