Bíróságon támadja meg a Fertő tavi nagyberuházást a Greenpeace

Fertő tó
Fertő tó
pixabay.com

Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére, a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul

- olvasható a Greenpeace honlapján dr. Rodics Katalinnak, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampány felelősének álláspontja.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet a Fertő tó védelmében alakult helyi civil kezdeményezés mellé állva a Győri Törvényszéken indít pert mert botrányosnak tartják, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata, alapján a beruházó tovább folytathatja a Ramsari Egyezmény alapján védendő tóparton az élővilág tönkretételét. 

A Greenpeace felháborítónak nevezte, hogy a kormány a hivatal közreműködésével járul hozzá közös természeti értékeink elpusztításához.

A hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték

- ez a lényege a hivatal indoklásának, ami így lehetővé tette a kormányzati gigaberuházás folytatását.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A beruházás ellen már tavaly szeptemberben 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott. Hangsúlyozták, hogy nagy tavaink, így a Fertő tó is, mind Magyarország, mind az Európai Unió, mind globális szinten kiemelt jelentőségűek, ezért természeti értékeik nem áldozhatók fel csupán rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

Azonban a beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a kormány s így a civilek nem tudtak időben hozzáférni a beruházás konkrét adataihoz. Azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett megszerezni. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormányhivatal határozata a következő hazai jogszabályokat és Magyarország nemzetközi vállalásait sérti:

- Magyarország Alaptörvénye;
- a természet védelméről szóló törvény;
- a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
- a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
- Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót eddig közel kilencezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát mintegy hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják.