"Ne adjanak el áron alul lakásokat a budai Várban!"

"Ne adjanak el áron alul lakásokat a budai Várban!"

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel arra szólította fel online sajtótájékoztatóján a kormánypártokat, hogy az esetleges 2022-es választási bukása előtt ne adjanak el fillérekért, a jóhiszemű bérlők kárára lakásokat a budai Várban.

Mint ismert, Böröcz László fideszes parlamenti képviselő kedd éjszaka nyújtotta be a törvényjavaslatát, amelynek értelmében 15-20 százalékért vehetnek lakást a Várnegyedben önkormányzati lakásokat bérlők.

Ez esetben 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig megszűnhet.

A valóságban ez azt jelentené, hogy az önkormányzati lakások forgalmi értékének 30 százalékában állapítanák meg a vételárat, amit tovább csökkenthet százalékonként minden egyes ott lakott év. Ezzel a lakás értékének 15 százalékáig csökkenthető, mindemellett, aki egy összegben fizet, annak csak a kedvezményes vételár 70 százalékát kell állnia.

Z. Kárpát Dániel szerint elképesztő, hogy e lakások egy részét azon "kegyenceiknek" játszanák így ki, akik pár éve szereztek furcsa körülmények között bérleti jogot.

"A budai Vár nemzeti kincs, mi nem szeretnénk, hogy Bayer Zsolték gazdagodjanak a köz kárára!"

Hozzátette, hogy minden esetben a jóhiszemű bérlők pártján állnak, de ezeket az eladásokat a kormányváltás után felül fogják vizsgálni. A Jobbik politikusa annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Magyarországon tömegesen épüljenek bérlakások.

Z. Kárpát Dániel utalt arra, hogy elképzeléseik szerint évente öt-tízezer új építésű bérlakást lehetne átadni, amelyeket a piaci díjak legfeljebb feléért adnának ki úgy, hogy néhány év múltán bekerülési költségen megvásárolhatnák azokat a lakók.