Boldogkői Zsolt: természetes, hogy most lecseng a járvány, de még sokat kell oltanunk

Boldogkői Zsolt: természetes, hogy most lecseng a járvány, de még sokat kell oltanunk

A koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengése alapvetően szezonális jelleggel történik, de fel kell készülnünk rá, hogy ősszel visszatér – mondta az Alfahírnek Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Míg az influenzajárvány szezonon kívül teljes mértékben megszűnik, addig a koronavírus terjedése csak alacsony szintre csökken – mutatott rá. Ebben a csökkenésben közrejátszhat a nyári meleg, az UV-sugárzás, a páratartalom és még egy sor egyéb tényező is.

Ugyanakkor – tette hozzá Boldogkői Zsolt - mindig az adott régió jellegzetességeit kell figyelembe venni, például Indiában hiába van meleg, ha a népsűrűség és a higiéniai állapotok kedveznek a vírusok terjedésének. Ugyanígy Miamiban sem jelent automatikus megoldást a magas hőmérséklet, ha minden helyiség légkondicionált és ezekben a terekben gyűlnek össze az emberek.

Rusvai Miklós szerint mindenképpen kialakul a nyájimmunitás őszre, de előtte még jöhet egy negyedik hullám

Nem hiszem, hogy a politika megfeledkezett erről, csak egyelőre nem látják elérhetőnek a nyájimmunitást, amihez körülbelül 8 millió beoltottra lenne szükség - reagált felvetésünkre Rusvai Miklós virológus. Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón már a legoptimistább becslésnek nevezte a 6 millió beoltottat, míg korábban Orbán Viktor miniszterelnök maga is beszélt a 8 milliós szám eléréséről.

A járványhelyzetet alapvetően a védettségi szint és a vírus mutációja határozza meg. Míg a Magyarországon is taroló brit variáns, és a még agresszívabb – már hazánkban is kimutatott – indiai mutáns csökkenti a járvány szezonális jellegét, addig az oltási program és a fertőzésen már átesett, így természetes védettséget élvezők növekvő száma a járvány ellen dolgozik.

Magyarul az egyre erőszakosabb, kisebb átadott dózissal is terjedni képes vírus ellen az oltottak és gyógyultak együttesen növekvő száma veszi fel a harcot, ami a nyári időjárási körülmények miatt a harmadik hullám lecsengését jelenti.

Ugyanakkor Boldogkői Zsolt szerint fel kell készülni arra is, hogy ősszel visszatérhet a járvány, ezért különösen fontos az oltási program folytatása.

„Aki még meggyőzhető azt meg kell győzni, az oltási igazolványhoz pedig erősebb jogosítványokat kell adni”

- fogalmazott a szakember, hozzátéve: egyelőre nem lehet tudni, hogy az indiai mutánssal fogunk-e ősszel találkozni, vagy már egy újabb típussal, ugyanis addig bármi megtörténhet.

Az oltási programmal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy bár jól hangzik az ötmilliós szám, a védettség kialakulásához mindkét oltás felvételére szükség van. Véleménye szerint a járvány elleni küzdelemben hasznos, ha az erre engedélyt kapott Pfizer-vakcinákkal a 12-15 éves fiatalokat is elkezdik oltani Magyarországon.