Kormányinfó: 524-en haltak meg a második oltás után, a magyar virtuális igazolványokban benne lesz a vakcina típusa

Kormányinfó: 524-en haltak meg a második oltás után, a magyar virtuális igazolványokban benne lesz a vakcina típusa

Gulyás Gergely szerint most már tényleg úgy látszik, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámát sikerült véglegesen letörni, ennek egyik látványos eleme, hogy ez az utolsó online Kormányinfó, legközelebb az újságírók személyesen is jelen lehetnek. Egyébként a kancelláriaminiszter elmondása szerint 1 százalék a tesztelések során kimutatott megbetegedések aránya.

Ugyanakkor emlékeztetett Merkely Béla professzor korábbi közlésére, miszerint a legutóbb elhunyt 19 ember közül egyik sem volt oltott. Amúgy a regisztráltak 92 százaléka kapta meg valamelyik vakcinát, akik még nem (kb. 400 ezer ember), azoknak nagy része is rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A kormány adatai szerint a magyar társadalom 54 százalékát oltották be eddig, és becsléseik szerint plusz 6-16 százalék lehet azok aránya, akik átestek a fertőzésen, így védettek a koronavírussal szemben.

Konkrét adatokat is közölt a vakcinákkal kapcsolatos halálozási és megbetegedési összehasonlításokról:

  • Eddig 3,7 millió magyar kapta meg a második oltást (3.611.000 fő), összesen 8.193 oltott betegedett meg, mutatta betegség tüneteit, míg az oltást követő hét napon túl 7.153-an betegedtek meg. 524-en hunytak el az oltás után összesen, közülük 455-en 7 napon túl.
  • Pfizer: 1.520.000-an kapták meg mindkét oltást. 3.657-en betegedtek  meg, 268-an hunytak el. Gulyás Gergely azonban hozzátette, a legtöbb idős embert, a leginkább kockázatos korosztály nagy részét Pfizerrel oltották be.
  • Moderna: 209.000-an kapták meg mind a két oltást, 204-en betegedtek meg, 25-en hunytak el.
  • AstraZeneca: :181.000-en kapták meg a két oltást, 816-an betegedtek meg, 12-en hunytak el.
  • Szputnyik V: 809.000-en kapták meg a két oltást, 697-en megbetegedtek, 13-an elhunytak.
  • Sinopharm: 848.580-an kapták meg a második oltást, 2.800-an megbetegedtek, 206-an elhunytak.
Június 15-től rendelkezésre fog állni a magyar védettségi igazolvány digitális változata is, ebben elérhető lesz a kapott vakcina típusa, és az oltások dátumai.

Július 1-én fog életbe lépni az uniós szabályozás, és a kormány reményei szerint a Greencard-rendszer része lesz a magyar igazolvány is. „Egészen biztosak” abban, hogy látva a magyar fertőzési adatokat, nem sorolják hazánkat a kockázatos országok közé, annak ellenére sem, hogy nálunk olyan keleti vakcinákkal is oltottak, amelyeknek nincs európai szintű engedélye.

Közölte azt is, hogy megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, a részletekről később lesz tájékoztatás.