Egy EP-állásfoglalás homofóbia miatt elvenné hazánktól a helyreállítási pénzeket

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én.
MTI/EPA pool/John Thys

Úgy tűnik, az Európai Parlamentnek döntenie kell majd arról, hogy a pedofilellenes törvény homoszexualitást érintő módosításai kapcsán kaphat-e Magyarország uniós pénzeket. 

A Népszava birtokába került EP-állásfoglalás - amelyet Cyrus Engerer máltai szocialista képviselő nyújtott be - elfogadásával az Európai Parlament “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”.

Az elfogadás előtt álló dokumentum arra figyelmezteti az Európai Bizottságot, hogy addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez.

Az EP-képviselő oroszországi propagandatörvényhez hasonlítja a magyar törvényt, illetve azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul tegyen jogi lépéseket és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására, legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Egyben felkéri a tagállamokat, hogy ha a biztosi testület elmulasztana határozott lépéseket tenni, éljenek a szerződés adta jogukkal és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

„Szivárványos országok" - Valószínűleg egy újabb ellenségképpel áll elő a Fidesz

Orbán Viktor meglepőt nyitott hétfőn, legalábbis egy új politikai kifejezést vezetett be a közbeszédbe: szivárványos országok. Ezek a retorikai fordulatok fontosak a Fidesz politikájában, így különböztetik meg magukat a riválisaiktól. Gondoljunk csak a bevándorláspárti és/vagy oltásellenes baloldalra, a Soros-hálózatra (és ügynökeire), vagy épp a libernyákokra.

Ha az Európai Parlament elfogadja az állásfoglalást - ami előtt nyilván egy újabb komoly vita várható - akkor Orbán Viktor szeptemberben hallgatnák meg Strasbourgban. Tökéletes nyitány lenne számára a '22-es országgyűlési választási kampányához.