Von der Leyen szerint elfogadhatatlan az Orbán-kormány lehallgatási botránya

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. június 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatti 15 hónapos szünet után ismét plenáris ülésre várja a képviselőket a terem.
Fotó: MTI/EPA/AP pool

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von Der Leyen elfogadhatatlannak nevezte a magyarországi lehallgatási botrányt. Erről akkor beszélt Prágában, amikor a cseh miniszterelnök társaságában mutatta be Csehország nemzeti helyreállítási tervét, amelyet a Bizottság már támogatásáról biztosított. 

Bár a Magyar Távirati Iroda tudósítása (nyilván véletlenül - szerk.) kihagyta, de a sajtókonferencia végén a magyar lehallgatási botrányról kérdezték Ursula von Der Leyent, aki elmondta, hogy még ellenőrizni kell az ezzel kapcsolatos híreket, de amennyiben valóban erről van szó, akkor az teljességgel elfogadhatatlan, hogy kémprogramot használnak újságírók ellen.

„A szabad sajtó az Európai Unió egyik alapvető értéke"

- mondta.

Az Európai Bizottság szóvivője ügy vonatkozásában annyit tett még hozzá, hogy a Bizottság nem tervez vizsgálatot ebben az ügyben, mert a nemzetbiztonság mindig is tagállami hatáskör volt.