Pegasus: Ellenzéki képviselők és Karácsony Gergely is megvizsgáltatja a telefonját

Pegasus: Ellenzéki képviselők és Karácsony Gergely is megvizsgáltatja a telefonját

A Magyar Narancs írta meg, hogy több párt és független politikusok is jelezték, átvizsgáltatják telefonjaikat a megfigyelési botrány miatt.

Fekete-Győr András éppen nyaral, de ha visszatér, biztosan bevizsgáltatja a telefonját

- így tájékoztatták a lapot a Momentum sajtóosztályától.

Kibervédelem alatt a Jobbik

A Jobbik sem figyelte tétlenül az eseményeket: mint írták, már korábban érzékelték, hogy a Fidesz egyre többször lépi át a demokrácia határait – a párt prominens politikusait és azok családtagjait évekkel ezelőtt is célzott kibertámadások érték. Éppen ezért a Jobbik elnöke és fontosabb vezetői folyamatos kibervédelem alatt állnak.

Egyelőre nem tapasztaltuk a Pegasus jelenlétét, bár ezt kizárni 100 százalékosan még nem tudjuk. Éppen ezért az elmúlt napokban az Amnesty International és a Citizen Lab által kidolgozott módszerekkel vizsgáljuk át az érintett készülékeket és a kommunikációt

- közölte Farkas Krisztina sajtófőnök.

Az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnök elmondta, a szocialista pártnak is megvannak a saját védelmi rendszerei, és mindent megtesznek az illegális megfigyelés ellen – ennél többet éppen biztonságuk érdekében nem árult el. A Párbeszéd nem titkolta, hogy társelnökeik - Szabó Tímea és Karácsony Gergely főpolgármester - a közeljövőben igyekeznek bevizsgáltatni a telefonjaikat, és a további lépésekről a vizsgálat eredményétől függően döntenek. A DK szintén ellenőrzésre készül. Az LMP nem keres kémszoftvert – mint jelezték, ők az Országgyűlés Hivatala által biztosított és szervizelt készülékeket használják, de az Ungár Péter és a jobbikos Stummer János által összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen választ várnak kormány megfigyelési ügyben betöltött szerepéről és az esetleges jogsértésekről.

Átvilágításra viszi telefonját Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, de hasonlóan döntött a Pegasus-ügy miatt Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Narancs.hu kérdésére hangsúlyozta, nem ez lenne az első alkalom, hogy megfigyelik, laptopján már 2018 tavaszán kémprogramot találtak a Jobbik informatikai szakértői.

A szolgálaton múlik, hogy értelmezi a gumiszabályt

Magyarországon gyakorlatilag bárkit törvényesen le lehet hallgatni, ez azonban nem lesz feltétlenül jogszerű is

- mondta a lapnak Remport Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza.

A nemzetbiztonsági szolgálatok működéséről szóló 1995. évi törvény 4-9. paragrafusa rendkívül tág felhatalmazást a megfigyelést végző hírszerző szerveknek, köztük az Alkotmányvédelmi Hivatalnak és az Információs Hivatalnak. A szolgálatok „a Magyarország függetlenségét, politikai, gazdasági vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető külföldi titkosszolgálati törekvéseket és tevékenységet” és, „a Magyarország törvényes rendjének törvénytelen eszközökkel történő megváltoztatására vagy megzavarására irányuló leplezett törekvéseket” deríthetik fel.

Ám hogy ez pontosan mit jelent, az teljes egészében a szolgálatok megítélésére van bízva. Remport hozzáteszi, a titkosszolgálatok a törvény szerint akkor nyúlhatnak a lehallgatás módszeréhez, ha más módon nem tudják megszerezni a szükséges adatokat – kérésüket az igazságügyi miniszter mérlegeli, de a gyakorlatban itt sem gördítenek eléjük akadályt. A megfigyelés tényéről ráadásul a legtöbb esetben a célszemély sem értesül: míg egy büntetőeljárás során az érintett fő szabály szerint idővel megtudja hogy titokban adatot gyűjtöttek róla, a titkosszolgálati eljárások esetében nincs ilyen elvárás. A külső kontrollt csak a megfigyelést jóváhagyó a bíró vagy az igazságügyi miniszter engedélye jelenti.

Ez a kontroll azonban hiányos nálunk

- mutat rá Remport - „a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága már 2016-ban megállapította, hogy a magyar szolgálatok tevékenységét kívülről alig ellenőrzik. Ez pedig önmagában azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok magánélethez való joga széles körben sérül. 

A Pegasus-ügyet július 18-án hozta itthon nyilvánosságra a Telexen a kémszoftver utáni nemzetközi nyomozásban résztvevő Direkt36.