A Pegasus árnyékában: az izraeli titkosszolgálat korábban nálunk képzett ki hírszerzőket egy illegális kémprogram használatára

A Pegasus árnyékában: az izraeli titkosszolgálat korábban nálunk képzett ki hírszerzőket egy illegális kémprogram használatára

A NER-médiában egyszerűen nem létező Pegasus-ügyként elhíresült lehallgatási botrány az Orbán-kormány elmúlt 11 évének legsúlyosabb visszaélése lehet, ami jól láthatóan rendkívül felkészületlenül érte a máskor oly' egységes narratívát közvetítő állami propagandagépezetet.

Az Orbán-kormány lehallgatási botrányától hangos a nemzetközi sajtó

Ahogy korábban írtunk róla, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is. A kutatás során olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Az eddigi kormányzati megszólalásokat elnézve kijelenthetjük, hogy nincsenek értelmes mondatok arra vonatkozóan, mi is történt, vásároltak-e Orbánék az izraeli cég szoftveréből, illetve hogy valóban bevetették-e Magyarországon a kémfegyvert ellenzéki újságírók és médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek ellen. Egyelőre mindössze tagadásra, homályos sejtetésekre, a már jól bejáratott toposz, "Soros György hálózatának" felemlegetésére, valamint a botrány bagatellizálására tett hiábavaló kísérletekre telt a kormány kommunikációjáért felelős csapattól.

Nem először merül fel ilyen ügyekben a Fidesz neve, pár éve a Black Cube-botrány borzolta a kedélyeket

Ne felejtsük, nem ez az első hasonló, megfigyeléses ügye a Fidesznek: a 2018-as választási kampányban a semmiből el oknyomozni az egyik legismertebb kormánypárti újságíró, Bayer Zsolt, amivel a Migration Aid lejáratását célozta meg, azonban később kiderült, a Fidesz házi publicistája az izraeli titkosszolgákat foglalkoztató Black Cube emberének az akcióját dolgozta fel az anyagában. Ezzel tulajdonképpen a fideszes propagandagyár legfőbb toposzát, a "Soros hálózat" létezését akarta bebizonyítani, sikertelenül. Hogy pontosan honnan szerezte meg a titkosszolgálati adatokat, arra a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt kellett volna felelnie, csakhogy Bayer egyszerűen szabotálta az ülést.

Bayer Zsolt nem ment el a Nemzetbiztonsági Bizottság meghallgatására

Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni a kormánypárt publicistájától, hogy honnan jutott titkosszolgálati információkhoz a 2018-as választási kampány folyamán. Mint napvilágot látott, Bayer az izraeli titkosszolgákat foglalkoztató Black Cube emberének az akcióját dolgozta fel oknyomozó cikksorozatában, amivel a Migration Aid szervezetét kívánta lejáratni.A témában megjelent írásokat, miután kiderült, hogy annak informácói izraeli hírszerző cégtől származhatnak hirtelen eltüntették.

Van azonban itt egy másik rendkívül komoly ügy, amiről nem szabad megfeledkeznünk, mivel az is jól rámutat arra, miként is működnek hazánkban a titkosszolgálatok, pontosabb miként nem.

Magyarországon illgeálisan teszteltek 2018-ban egy izraeli kémprogramot

Mint arról még februárban beszámoltunk, az Al Jazeera szerint a bangladesi hadsereg még 2018-ban olyan izraeli gyártású, nemzetközi mobiltelefon előfizetők beazonosítására alkalmas eszközöket (IMSI) vásárolt, amikkel ellenzéki csoportok vagy tüntetések több száz résztvevőjének egyidejű megfigyelése is lehetséges. A birtokukba került papírok szerint a gyártó a Picsix Hungary, de ilyen nevű cég nem szerepel a magyar cégadatbázisban. 

A bangladesi hadsereg fiktív magyar céggel üzletelt?

Aziz Ahmed vezette bangladesi hadsereg tömeges megfigyelésre alkalmas izraeli kémeszközt vásárolt, annak ellenére, hogy törvény tiltja a kereskedelmet Izraellel - írja az Index az Al Jazeera információira hivatkozva. A hírügynökség szerint az eszköz egy magyar cég gyártmánya, a szerződésben szereplő cég azonban nem található a hivatalos magyar adatbázisban.

Információk szerint

a  PicSix-et egykori izraeli hírszerzők hozták létre (mivel Bangladesnek a palesztin területek izraeli megszállására hivatkozva se diplomáciai, se kereskedelmi kapcsolata nincs Izraellel) és a cég két szakértőt küldött Magyarországra, hogy az M3-as bekötőnél lévő raktárban képezzék ki a bangladesi katonai hírszerzés tisztjeit a technológia kezelésére. 

Az Al Jazeera cikkében azt állította, hogy az izraeli szakemberek illegálisan hallgattak le hívásokat Magyarországon azért, hogy bemutassák az eszköz hatékonyságát a bangladesi üzletfeleknek.

Banglades magyar közvetítéssel vett igénybe egy izraeli kémeszközt?

Még februárban írtunk arról, hogy az Al Jazeera szerint Aziz Ahmed vezette bangladesi hadsereg tömeges megfigyelésre alkalmas izraeli kémeszközt vásárolt. A hírügynökség akkoriban arról számolt be, hogy az eszköz egy magyar cég gyártmánya, a szerződésben szereplő cég azonban nem található a hivatalos magyar adatbázisban.

A korábban az Interpol által körözött Haris Ahmed 2015 óta Magyarországon él Mohammad Hasán néven

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy a Direkt36 februárban arról írt, hogy

Aziz Ahmed 2014-ben személyesen is járt Magyarországon, hogy előkészítse öccse ideköltözését. Haris Ahmed pár hónappal később Mohammad Hasán álnéven meg is érkezett. A hamis személyazonosságra azért volt szükség, mert Haris valójában veszélyes bűnöző és egy rendkívül befolyásos család tagja. Jelenleg is szerepel Banglades legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Fontos kiemelni, hogy Aziz Ahmed tábornok testvérét, Harist életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Bangladesben egy 1996-os politikai gyilkosság miatt, sőt az Interpol körözése ellenére 2015-ban hamis személyazonossággal Magyarországon telepedett le.

Az oknyomozó portál cikkéből is kiderült, hogy Haris magyarországi tartózkodását Banglades korábbi tiszteletbeli konzulja, Nyerges Ambrus is segítette, bár arról nincs információ, hogy az álnevét használó Haris valódi kilétével tisztában volt-e a konzul.

Haris végül az álnevére kiállított tartózkodási engedéllyel 2015-ben költözött Budapestre, ahol ingatlanokat vásárolt és cégeket is alapított. 

Nos, mindezek fényében joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan kaphatott letelepedési engedélyt Magyarországon egy korábban az Interpol által körözött személy? Vajon milyen olyan plusz információi lehetnek a magyar titkosszolgálatoknak, amely miatt ma is szabadon járkálhat Budapesten Haris Ahmed, álnevén Mohammad Hasán? 

De az is, miként lehetséges, hogy a lehallgatási botrány kellős közepén maszatolás helyett a Fidesz nem ad értelmes magyarázatot - sőt, valójában semmilyet sem - a Direkt36 által feltárt Pegasus-ügyre és hogyan tehetik meg a kormánypárti képviselők, hogy egyszerűen szabotálják a Nemzetbiztonsági bizottság zárt ülését?

A kormánypárti képviselők szabotálták a Nemzetbiztonsági bizottságot, belső vizsgálattal kutatnak a Pegasus után

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának hétfői, zárt ülése, így többek között Pintér Sándor belügyminiszter is hiába tett eleget a meghívásnak. A bizottságot azért hívták össze, hogy kivizsgálják, a magyar kormány valóban szert tett-e a Pegasus nevű izraeli kémszoftverre, és ha igen, kik ellen, milyen célból használták fel.