Az orosz hatóságok továbbra is akcióban: Navalnij két munkatársa ellen is büntetőeljárás indult

navalnij
Kép: Twitter

Büntetőeljárás indult Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus két volt munkatársa, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov ellen azon címen, hogy pénzt gyűjtenek szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített szervezeteknek - jelentette be kedden az orosz Nyomozó Bizottság.

Az MTI azt írja,

a bizottság szerint a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov bejelentették, hogy az Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa és a Navalnij Törzsei nevű mozgalom folytatja tevékenységét, és erre gyűjtést szerveztek.

A szimpatizánsoknak állítólag azt is mondták, hogy kriptovalutával névtelenül tudják támogatni ezeket a szervezeteket.

Emlékezetes, a Nyomozó Bizottság korábban már indított egy nyomozást Navalnij, Volkov és Zsdanov ellen, mert szerintük olyan nonprofit szervezetet hoztak létre, ami az állampolgárokat arra buzdítja, hogy tagadják meg az állampolgári kötelezettségeiket.

Egy év felfüggesztettet kapott Navalnij öccse, mert tüntetést szervezett bebörtönzött bátyjáért

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken egy moszkvai bíróság pénteken Oleg Navanijt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus öccsét, azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt az elítélt bátyja szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében. Ugyanilyen vád alapján az elmúlt napokban Nyikolaj Ljaszkin ökológus mozgásszabadságát egy, Ljubov Szobol ügyvédnőét pedig másfél évig korlátozták.

Mint ismert, Alekszej Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. Tavaly augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték. Az ügyészség szerint Navalnij többször nem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, ahol éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Oroszországban ellenzéki hírportálokat blokkoltak a hivatalos szervek

Blokkolta három, Mihail Hodorkovszkij Kreml-ellenes volt oligarcha alapította online médiaprojekt hozzáférhetőségét az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor). A hatóság közölte, hogy a főügyészség követelésére szerdától gátolja az interneten az Otkritije Megyija, MBH Megyija és a Pravozascsita Otrkitki olvashatóságát.