Az orosz külügyminiszter Szputnyik V-gyártást és magát Vlagyimir Putyint is belengette

Az orosz külügyminiszter Szputnyik V-gyártást és magát Vlagyimir Putyint is belengette

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kormánypárti Magyar Nemzetnek árulta el, hogy Vlagyimir Putyin mennyire elégedett Magyarországgal, sőt, ez a jó viszony lehet még ennél is jobb. 

Az orosz vezető örömmel konstatálta, hogy az uniós szankciók dacára nagyban kereskedik egymással Moszkva és Budapest. 

"A kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok felújításán túl, kétségtelenül, továbbra is megmarad a beruházások, a műszaki-tudományos és az ipari együttműködés újraindításának lehetősége. Gazdaságaink sok tekintetben kiegészítik egymást. Örvendetes, hogy a Brüsszel által generált szankciós akadályok ellenére nemcsak a korábban beindított nagyberuházásainkat sikerül következetesen megvalósítanunk, hanem közös erőfeszítéseink következő célpontjait is képesek vagyunk meghatározni" - fogalmazott Lavrov, majd hozzátette: a gazdasági téren fenntartott kapcsolataink "igen perspektivikusak".

Ennek apropóján kiemelte a szerinte sikeres orosz-magyar együttműködést az új koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben.

"Szeretnék emlékeztetni arra, hogy Magyarország az első, és egyelőre az egyetlen uniós ország, amely engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcinát, és jelentős tételt is vásárolt abból. Vizsgálják ezen készítmény magyarországi gyártásának lehetséges módját"

- utalhatott egy várható gyógyszeripari beruházásra.

A kormánylap szomorúan konstatálta, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor legutóbb 2019-ben, Budapesten tárgyalt négyszemközt, illetve a magyar miniszterelnök tavalyi moszkvai útja meghiúsult a járvány miatt. De vajon "mikorra várható a következő csúcstalálkozó"?

"Annak ellenére, hogy mindkét fél kész a rendszeres személyes csúcstalálkozók folytatására, országaink vezetői kénytelenek számolni a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kockázatokkal. Abból indulunk ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen párbeszédét a közegészségügyi és járványügyi helyzet stabilizálódása után újítjuk fel"

- válaszolta Szergej Lavrov.