Maas a német külpolitika folytonosságára számít a választás után

németország
Angela Merkel német kancellár a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2021. május 19-én.
Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Maja Hitij

Heiko Maas német külügyminiszter a német külpolitika folytonosságára számít a szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-)  választásokat követően.

"A német külpolitika megbízhatóságára a jövőben is lehet építeni"

- jelentette ki a szociáldemokrata politikus New Yorkban, ahol az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján vesz részt.

"Mindenkinek, akivel itt beszéltem, világosan megmondtam, nem számítok arra, hogy a Bundestag-választások jelentős mértékben változtatnának a német külpolitika folytonosságán"

- jelentette ki a tárcavezető.

Maas - mint fogalmazott -  nem tartja meglepőnek, hogy a német külpolitika nem játszott jelentősebb szerepet a választási kampányban. "Az volt a benyomásom, hogy a kampányt sokkal inkább a jelöltek személyének kérdése uralta" - vélekedett Maas. "A külpolitika önmagában soha nem játszik nagy szerepet a választási kampányokban" - tette hozzá.

A német diplomácia vezetője ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a nemzetközi kérdéseknek. Hangsúlyozta, hogy számos kihívást csak nemzetközi összefogással lehet megoldani. "A külpolitika ezért már régen a belpolitika részévé vált, és jóval nagyobb figyelmet érdemel a belpolitikai vitában" - fűzte hozzá a német külügyminiszter.