Csúszhat az előválasztás második fordulója, erről ma dönthetnek az ellenzéki pártok

Csúszhat az előválasztás második fordulója, erről ma dönthetnek az ellenzéki pártok

Csúszhat az előválasztás második fordulója – tudta meg a Népszava. Információik szerint az előválasztást lebonyolító pártok, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei azért vetették ezt fel, mert az eredeti tervek szerint jövő hétfőn rajtoló második körre késhet a szavazólapok nyomtatása. 

A lap egy forrása szerint a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe több időt vesz igénybe a tervezettnél. Ehhez egy ellenzéki vezető annyit tett hozzá, az informatikai rendszert is át kell hangolni, ami szintén komoly munka. Ráadásul épp a rendszer összeomlása miatt az első fordulót két nappal meghosszabbították, így a szakértők egyhetes csúszást javasoltak. Az ügyben a tervek szerint ma döntenek az ellenzéki pártok.

A kiberbiztonsági szakértő szerint támadássorozat valósult meg az előválasztási infrastruktúra ellen

Megérkezett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az előválasztást érintő támadások kapcsán, ami kétséget kizáróan bizonyítja, hogy támadássorozat valósult meg az előválasztást is kiszolgáló infrastruktúra ellen - írja az aHang közösségi oldalán. A jelentésből az látszik, hogy a szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtak volna semmit sem tenni a szervezők, emellett a rendszerek eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását.

Ahogy az ismert,  ma este 8-kor zárul az előválasztás első fordulója, és az eddigi tervek szerint október 4-én kezdődne a második forduló, ahova a három legjobban teljesítő miniszterelnök-jelölt kerülne be - amennyibe kedd estig egyikük sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát. Az országos előválasztáson már több mint 515 ezren vettek részt vasárnapig - a hétfői adatok és a pontos számok még nem ismertek.