Távozik Fekete-Győr András a Momentum éléről

Távozik Fekete-Győr András a Momentum éléről

A Momentum küldöttgyűlése megvonta a bizalmat a párt elnökétől, Fekete-Győr Andrástól – értesült a 24.hu. A lap szerint ezt követően a pártvezető le is mondott. A párt egyelőre nem reagált a portál megkeresésére.

A portál azt írta, a bizalmi szavazáson a tagság még támogatta volna az elnök maradását, azonban

a küldöttgyűlés már kétharmados többséggel Fekete-Győr távozása mellett foglalt állást.

Később a Momentum a tagság részéről érkezett támogatást cáfolta, mint írták, „az egy informális csoport szimpátiaszavazásának eredménye, melyen a tagság csupán néhány százaléka vett részt, nem reprezentatív, és semmilyen egyéb információt nem tartalmaz annál, mint hogy néhányan, akik látták, hogy van egy facebookos szimpátiaszavazás, kitöltötték. Ez nem tükrözi a tagság tényleges véleményét.”

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Momentum elnöke elindult az ellenzéki előválasztáson, de amellett, hogy pártjának jelöltjei több mint 131 ezer szavazatot kaptak, Fekete-Győr a kormányfőjelöltek között mindössze 21 ezer voksot söpört be, ami 3,39 százalékos eredményt jelent.

Frissítés

Közvetlenül cikkünk megjelenése után a Momentum az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti előválasztási szereplése után bizalmi szavazást kért a Momentum Küldöttgyűlésétől. A Küldöttgyűlés többsége a mai napon amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András ezt természetesen elfogadta és azonnali hatállyal beadta lemondását.

A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan ki lesz írva a tisztújítás.

Fekete-Győr András öt és fél éves elnöksége alatt a Momentum országos politikai szereplővé nőtte ki magát. A rendszerváltás óta eltelt idő legerősebb parlamenten kívüli pártja ma a Momentum, jövőre pedig frakciója is lesz az országgyűlésben, és ez András közösségszervező munkájának is köszönhető.

Az előválasztási eredmény ugyanakkor megmutatta, hogy új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen. Ezt is mérlegelte a Momentum Küldöttgyűlése, amikor szavazott a bizalmi indítványról. András továbbra is a Momentum aktív politikusaként dolgozik tovább elkötelezetten a kormány- és rendszerváltásért, támogatva a Momentum 15 előválasztási nyertes jelöltjét és a teljes ellenzéki összefogást.

A Momentum most lemondott elnöke, illetve Orosz Anna elnökségi tag hétfőn sajtótájékoztatót tart a folytatásról.