Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet: „Semmilyen egyeztetés nem volt arról, hogy mindenkinek szakmunkásnak kell lenni”

üres tárgyaló
MTI/Vajda János

Ezt így valóban nem lehet betartani

- mondta az Alfahír érdeklődésére Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke arra reagálva, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban egy olyan rendeletet adott ki, amely szerint a magyar vendéglátósok még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.

Betarthatatlan az új vendéglátós szabályozás, és erre utólag az ITM is rájött

Irreálisnak nevezték a magyar vendéglátósok azt az új szabályt, amely szerint még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A Telex írása szerint a szakmai szervezetek értetlenül állnak a dolog előtt, mert velük senki nem egyeztetett, de keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek.

Várnai Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány nyomán jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a vendéglátósok és a túrizmusban dolgozók.

Később az ITM is rájött, hogy ez így nem lesz jó és jelezték, az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve az kezdeményezik a szabályozás módosítását.

Nyilván változtatni kell a rendeleten. Kíváncsian várom, hogy az ITM végül milyen egyszerűsítéssel vagy módosítással áll elő, hiszen tényleg úgy volt korábban, hogy egy szakképzettnek lenni kellett, a többinek nem. Ugyanakkor az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ez azt is jelenti, hogy az érintettek keresetét továbbra is alacsonyan tartják

- mondta a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke felidézve, hogy a szakképezettleneknek csak a minimálbér jut, míg szakképezetteknek a szakmunkás minibálbér. 

Nyilván ez magasabb szintű tudást és tapasztalatot is jelent, de a valóság azt mutatja, hogy nincs ennyi szakképzett ember az ágazatban ezért nem lehet ezt így előírni főleg akkor, amikor sajnos tudjuk, hogyan áll mostanában a szakmunkásképzés is

- tette hozzá Várnai Zsuzsanna.

Arra a kérdésünkre, hogy az ITM egyeztetett-e a szakszervezettekkel Várnai Zsuzsanna közölte, őket nem keresték meg és azt a bizottságot sem, amely egyebek mellett, a szakmai követelményekkel is foglalkozik.

Ez egy többoldalú bizottság, amelyben a munkavállalók, a munkáltatók és a minisztérium képviselői is benne vannak, de ott sem volt erről szó. Tehát ilyen értelemben nem volt egyeztetés. Még a vírus előtti időszakban felvetődött, hogy milyen követelmények lehetnének, mik a legfontosabb tudnivalók, de ez inkább az oktatási rész volt. Azonban arról, hogy mindenkinek szakmunkásnak kell lenni, erről semmilyen egyeztetés nem volt

- mondta lapunknak Várnai Zsuzsanna, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke.