Jobbik: Orbán Putyin sakkbábuja a világpolitika sakktábláján, ez micsoda, ha nem hazaárulás?

Jobbik: Orbán Putyin sakkbábuja a világpolitika sakktábláján, ez micsoda, ha nem hazaárulás?

Nem kell politikai géniusznak lenni ahhoz, hogy a gondolkodó ember átlássa: Orbán Putyin sakkbábuja a világpolitika sakktábláján - állapította meg Facebook-oldalán a Jobbik. 

Mint írták, az orosz birodalmi álmokat dédelgető Putyin gyakorlatilag az Európai Unió elleni gyalogként használja Orbán Viktort, akivel kvázi sakkban tartja Európát.

"Moszkvának ugyanis elemi érdeke egy gyenge Európa, amely a világpolitika színpadán - belső konfliktusai miatt - csupán egy gyenge tényező marad. Ehhez pedig az Európai Unió működési keretrendszere tökéletesen asszisztál, hiszen Orbán akár egymaga megvétózhat fontos európai lépéseket, megbéníthatja az Európai Unió erősödését"

- figyelmeztetett a Jobbik. 

Úgy látják, hogy

"a Putyin által sakkbábúként mozgatott - feltehetően kilóra megvásárolt és nagy valószínűséggel folyamatosan zsarolt - Orbán kényszermozgásai a főnökével történő találkozások alkalmával nem véletlenek, hiszen mindenben meg kell felelnie az orosz elnöknek, tulajdonképpeni gazdájának."

A Jobbik öt pontban sorolta fel, hogyan lesz Orbán "az orosz érdekek kiszolgálója, ha úgy teszik Európa spionja":  

  1. A világban mindenhol tudják, hogy Putyin elsősorban orosz hírszerzők és titkosszolgálati pénzügyi műveletek fedésére használhatja azt a Nemzetközi Beruházási Bankot, amelynek Budapest lett a székhelye. 
  2. Az sem véletlen, hogy harminc évre titkosították a Magyarország számára kedvezőtlen feltételekkel megkötött paksi bővítést. 
  3. De kilóg a lóláb az Oroszországtól való újabb több évtizedre szóló gázvásárlási megállapodásnál is. 
  4. Arról már nem is beszélve, hogy alig néhány hete Szergej Lavrov orosz külügyminiszter volt a budapesti nagyköveti értekezlet díszvendége.
  5. De számos olyan terület van, ahol Orbán és a magyar külpolitika hűséges moszkovitaként valójában Putyin térnyerését  és az orosz külpolitikai érdeket szolgálja sokszor a magyar nemzeti érdekekkel szemben. 

"Na, ez micsoda, ha nem hazaárulás?" - veti fel a párt.