A hatóságoknak kell vizsgálniuk, hogy Kósa államtitoksértést követett-e el, bezárják a szabályokat megszegő benzinkutakat

A hatóságoknak kell vizsgálniuk, hogy Kósa államtitoksértést követett-e el, bezárják a szabályokat megszegő benzinkutakat

Miután Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy a kormányzat végre lép az elszabaduló benzinárak ellen, jöhettek a kérdések, így több részletkérdésre is választ kaphattunk a hatósági árakkal kapcsolatban – amelyről először nem is beszélt a miniszter. Valószínűleg Kósa Lajos is aggódhat.

Végre léptek: november 15-től 480 forintos felső határban rögzítik a benzin és a gázolaj árát

A szerdai kormányülésen hozott friss döntéseket a szokott időben, csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormányinfón. Gulyás Gergely a járványügyi adatok ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Mint megírtuk, az elmúlt 24 órában 8394 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, emellett 132 áldozatot követelt a covid hazánkban.

Nézzük a legfontosabb megállapításokat:

  • A 480 forinton befagyasztott benzinárat három hónapig tartanák fent, akkor vizsgálják felül a döntést. Csak a 95-ös oktánszámú benzinre és a gázolajra vonatkozik a döntés.
  • Folyamatosan vizsgálják a harmadik/megerősítő oltások hatását, az már biztos, hogy az első kettő az 6 hónapon belül adott teljes védettséget.
  • A Fideszben mindenkitől elvárja, úgy tudom, mindenki be van oltva – fogalmazott Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az országgyűlési képviselőknek miért nem kell beoltatniuk magukat. Szerinte a parlament sajátos alkotmányos helyzetben van, és ha a választók beküldenek egy oltás ellenes pártot, akkor nem lehet alkotmányos eszközökkel rávenni a képviselőket, hogy oltakozzanak. Ezt a választópolgároknak kell megítélni. Amúgy Gulyás Gergely szerint minden miniszter felvette az oltást, és meglepődne, ha valamelyik államtitkár ne lenne beoltva.
  • Demeter Szilárd esetleges lemondása kapcsán közölte: kulturális vitákban nem veszek részt, de ő nagyon szeret színházba járni.
  • A Fidesz tisztújító kongresszusára csak oltottak mehetnek, de a maszk nem kötelező.
  • Kósa Lajos Pegasus-sal kapcsolatos elszólásával kapcsolatban hangsúlyozta, a hatóságoknak kell megítélni, hogy bűncselekményt, konkrétan államtitoksértést követett-e el a Honvédelmi bizottság fideszes elnöke akkor, amikor elárulta, a Belügyminisztérium vásárolt az izraeli kémszoftverből. Gulyás Gergely tartja magát ahhoz, amit Pintér Sándor mondott, és ő nem beszélt további részletekről....
  • A kancelláriaminiszter kigyógyult a koronavírusból, semmi utóhatást nem érzékel, 2-3 napig influenzaszerű tünete volt.
  • Nem merült föl, hogy a járvány elleni intézkedésként bevezessék az ingyenes parkolást.
  • Nem lenne udvarias, ha a MTV budapesti gáláján kritizálnák a magyar kormány politikáját, de „szabadság van!”
  • Halasztható műtétek: egységes döntés nem született, ahol az ellátásbiztonság miatt fel kell függeszteni ezeket a beavatkozásokat, ott meg kell tenni. A legtöbb kórházban még nem volt szükség a halasztható műtétek felfüggesztésére.
  • Jövő hétfőre elkészül a kimutatás arról, hogy az állami iskolákban milyen arányban oltakoztak a pedagógusok.
  • Mivel ugyanolyan a járványhelyzet hazánkban, mint Európában, ezért a korlátozások nélküli békemenet nem jelentett kockázatot.
  • Azt viszont még mindig nem tudja a kormányzat, hogy miért haltak meg többen a járványban itthon, mint Ausztriában.
  • A benzinár stopot az Európai Bizottság Horvátországban sem támadta, Gulyás Gergely szerint a magyar árbefagyasztást sem fogják.
  • A következő ciklusban pedagógus bérfelzárkóztatás lehet.
  • Azok a 60 évnél idősebbek kaptak harmadikra kínai oltást, akik ezt kérték.
  • Egy másik kérdésre a miniszter elismerte, sem a kormány, sem a Belügyminisztérium nem kezdeményezte a vizsgálatot Kósa Lajos esetleges államtitoksértése kapcsán.
  • Benzinár stop: csak a 95-ösre, és gázolajra vonatkozik. Kiderült az is, hogyan csökkentik. Ugyanis nem az áfát és nem is a jövedéki adót veszi el a kormányzat, hanem a kereskedők bevétele csökken így. A veszteséget nem kompenzálják. Akik abbahagyják emiatt a szolgáltatást, azoknak Gulyás Gergely azt üzente: „a kereskedőt kereskedelemre kötelezni nem lehet.”
  • Bezáratásra számíthat az, aki 480-nál magasabb áron adja a 95-öst, vagy a gázolajat. A döntés a külön megállapodásokra nem vonatkozik.
  • Arra cikkünkre, miszerint két honvédségi géppel jöhetett haza Szijjártó Péter és Orbán Viktor Bosznia-Hercegovinából, és esetleg Orbán Viktor az esti felcsúti meccsre sietett haza, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy Banja Lukából menetrend szerinti járattal nem tudott volna hazajönni a miniszterelnök, illetve nincs közünk a magán programjához.
  • Gulyás Gergely érdekes példával élt azzal kapcsolatban, kit lehet megfigyelni ma Magyarországon: ha valaki egy orosz ügynökkel van, akkor le lehet hallgatni, de törvénytelenül senkit nem hallgattak le.
  • A tegnapi kormányülésen döntöttek a benzinárról, és számoltak azzal, hogy csökken majd a MOL-részvényeinek ára, de ha a döntéshozók szűk köréből valaki visszaélt volna ezzel, az bennfentes kereskedelem bűncselekményét követte volna el – árulta el Gulyás Gergely.

Mátészalkán tüntetett az ellenzék, készen állnak a kormányváltásra

A hőmérséklet megy lefelé, az üzemanyagok ára pedig fölfelé! Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője, Heves megye 2. számú választókerületének közös ellenzéki jelöltje beszédével kezdődött Mátészalkán, a kormányellenes tüntetés. Több százan gyűltek össze a városközpontban az ellenzéki demonstráción, ahol nemcsak az elszabadult benzinárakról volt szó, hanem a térségben élők nehéz helyzetéről.