Siker, de félsiker – a kormány nem nyúlt a zsebébe, csak a benzinkutakat veszélyezteti

Siker, de félsiker – a kormány nem nyúlt a zsebébe, csak a benzinkutakat veszélyezteti

Alapvetően sikerként könyveli el a Jobbik, hogy az elmúlt egy hónapban mutatott politikai nyomásgyakorlása után a kormány végül három hónapra mégis befagyasztotta az üzemanyagárakat, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az ezzel járó anyagi terhek benzinkutakra való áthárítása csak átmenetileg jelenthet megoldást, végső soron a magyar államnak kell a zsebébe nyúlnia.

Dudás Róbert az Alfahír megkeresésére arról beszélt, miután nem engedték el a témát és sikerrel napirenden tartották az üzemanyagárak csökkentésének szükségét, egyre nagyobb társadalmi figyelem irányult a kérdésre, többek között egy közös ellenzéki demonstrációra is sor került.

A Jobbik alelnöke szerint ugyanakkor „nem dőlhetünk hátra, mert ez csak félsiker”.

A párt továbbra is szorgalmazza és az Országgyűlés elé terjeszti azt a javaslatát, hogy a munkába járás költségeit kilométerenként 15 helyett 30 forintban határozzák meg a munkavállalóknak, másrészt a magyar kormánynak el kell kezdenie a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a jövedéki adót és az üzemanyagokat érintő áfaterhet csökkenthessék (jelenleg erre nincs jogszabályi lehetőség – a szerk.).

Közölte: ha a Bizottsággal való tárgyalások valamilyen módon megakadnának, ebben a kérdésben a kormánynak sokkal nagyobb legitimitása lenne „szabadságharcot” hirdetnie, mint a korábbi esetekben. Erre pedig szükség is lenne – tette hozzá -, hiszen a magas üzemanyagárak magas élelmiszerárakat is jelentenek.

Ugyanakkor abba az irányba sem szabad elmenni, hogy a benzinkutak túlterhelése miatt leáll az ország – mutatott rá a jobbikos képviselő, aki szerint mindenképpen tárgyalásokat kell folytatni a szolgáltatókkal is, mert a lakosság terheit nem a tőlük elvett pénzből kell csökkenteni, hanem a magyar államnak kell anyagi segítséget nyújtania az adóbevételek csökkentésével.

Nem sokkal a Kormányinfón történt kormánybejelentést követően az Alfahír információi szerint elnökségi ülést tartott a Magyar Ásványolaj Szövetség, a benzinkutakat képviselő szervezet álláspontjáról később beszámolunk.