Palkovics a fideszes Mediaworks vezérigazgatóját nevezte ki gyógyszerügyi miniszteri biztosnak

Palkovics a fideszes Mediaworks vezérigazgatóját nevezte ki gyógyszerügyi miniszteri biztosnak

A kormányközeli sajtótermékek kiadóját is vezető volt washingtoni nagykövet, Szabó László felel majd a gyógyszeriparért, miután az is kiderült, hogy sógora cége felelt egyes kínai vakcinabeszerzésekért.

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter a hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében Szabó Lászlót pharmainnovációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

A tárca szerint Magyarország sokáig gyógyszernagyhatalomnak számított, de ezt a pozícióját elvesztette, ugyanakkor a kormány számos lépést tett az elmúlt évben a magyar egészségipar, ezen belül a gyógyszeripar erősítése érdekében.

"E folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztését irányító miniszteri biztos kinevezése. Szabó László korábban a Teva vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt, így gyógyszeripari ágazati tapasztalatokkal és megfelelő diplomáciai gyakorlattal egyaránt rendelkezik" – írták.

Közben a KESMA friss közleményében azt írta, az Alapítvány kuratóriuma Kálmán Erikát, jelenlegi vezérigazgató-helyettest nevezte ki a Mediaworks Zrt. új vezérigazgatójává, valamint az igazgatóság elnökévé.

A KESMA kuratóriuma Kálmán Erikát, a Mediaworks lineáris médiáért felelős vezérigazgató-helyettesét 2021. november 15-ei hatállyal nevezte ki a cégcsoport vezetőjévé. Az új vezérigazgató közgazdászként korábban magyar és nemzetközi vállalatoknál is vállalatszervezéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozott felsővezetői pozícióban és közel 10 éve médiapiaci területen dolgozik. Általános tapasztalata mellett kiválóan ismeri magát a Mediaworks-öt: részt vett a cégcsoport korábbi akvizíciós folyamataiban, 2015-től pedig folyamatosan a menedzsment tagja..

Ahogyan arról még márciusban beszámoltunk, az állam beültette a fideszes médiagépezet egyik legfontosabb emberét, Szabó Lászlót a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába. A gyógyszeriparban szocializálódott Szabó épp akkor „kacsintott vissza” váratlanul az egészségügybe, amikor a sógora, Szeverényi Márk lett a közpénzmilliárdokkal megtámasztott Covid-biznisz egyik haszonélvezője.

Forgóajtó-jelenség: Orbánék betennék a Mediaworks vezérét a Richterbe

Függetlenül attól, hogy működnek-e a vakcinák, a koronavírus-járvány legnagyobb nyertese kétségkívül a gyógyszeripar lesz. Megy is az elkeseredett harc a pozíciókért. Érdekes, hogy ebben hazánkban megint nagy szerepet kapott Szabó László, korábbi külügyminiszter-helyettes, a Mediaworks - fideszes médiabirodalom - jelenlegi vezetője, aki amúgy a TEVA gyógyszergyár egyik legsikeresebb lobbistája.

Mint ismert,

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma 2020. április 15-i hatállyal nevezte ki Dr. Szabó Lászlót a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatójává, valamint az igazgatóság elnökévé.

A Fidesz bulvárlapja gusztustalan címmel írt cikket egy gyerekgyilkosságról

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Tudjuk, a szenzációhajhász bulvárújságíráshoz gyomor kell. A helyzet azonban még inkább emberpróbálóbb, ha valaki történetesen egy "Fidesz-kompatibilis" lapnál dolgozik, ahol az éppen aktuális kormánypropagandának megfelelő hazugságok "eladható formába hozott" terjesztése, majd tálcán kínálása a legfőbb feladat és elvárás.

A Mediaworks honlapján található információk szerint Szabó 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál dolgozott, a cég kínai leányvállalatának elnökhelyettese is volt. Ezután az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította. Ezt követően közel három éven át Magyarország washingtoni nagykövete, az azt megelőző három évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági és külügyi államtitkára, illetve a külügyminiszter helyettese volt.

Hivatalos önéletrajza szerint 1990 óta a Magyar Orvosi Kamara tagja.