Országosan újra kötelező lesz a maszk zárt térben

Országosan újra kötelező lesz a maszk zárt térben

A kormány döntése értelmében

szombattól az egész ország területén kötelező lesz zárt térben a maszkviselés

– jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délutáni kormányinfón. Kifejtette, a rendelkezés kiterjed az üzletekre, bevásárlóközpontokra, levéltárakra, múzeumokra, színházakra, mozikar, valamint a közigazgatási szervek ügyféltereire is. Hozzátette, az iskolák, szakképző intézmények, egyetemek esetén az egyes intézményvezetők jogosultak dönteni.

Kora délután a főváros is közölte, nem várnak a kormányra, Budapest zárt terein kötelezővé teszik a maszkviselést.

Kötelező lesz a maszkviselés Budapesten a zárt terekben

A Főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest területén zárt terekben a maszkviselést. A zárt térben való maszkviselés mellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók

Gulyás azt is közölte, a kormány döntése értelmében az 500 fő feletti rendezvényeken kötelező lesz a védettségi igazolvány. Emellett

kötelezővé teszik a harmadik, emlékeztető oltást az egészségügyben dolgozóknak, illetve ezt tervezik az államigazgatásban dolgozók számára is.

A kancelláriaminiszter azt mondta, járványmatematikusok szerint a járvány tetőzése november végén, december elején várható, ezért mindenki számára javasolják az oltás, valamint az emlékeztető, harmadik oltás felvételét is. Ez utóbbit a teljes védettséget biztosító oltás felvételét követő 4 hónap után, de még 7 hónap előtt ajánlják.

A miniszter emlékeztetett, a kormányzat oltási akciótervet hirdetett november 22-28. közé, ekkor 101 megyei és városi kórházban reggel 7 és este 7 között előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást. Közölte, választható a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm vakcinája, Szputnyik elfogyott. (Csokoládé nem is volt – A szerk.) Összesen 9,7 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tette hozzá Gulyás.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A kancelláriaminiszter közölte, a benzinkutakon végbement az árcsökkentés, az ellenőrzések nem tártak fel olyan esetet, ahol ne maximálták volna a benzin és a dízelolaj árát 480 forintban. Ismertette, a NAV a revíziók során

ellenőrzi azt is, hogy a kínált üzemanyag minősége megfelel-e az előírásoknak,

tartalmaz-e minden, például környezetvédelmi okból szükséges adalékanyagot.

A kormány olyan döntést is hozott, hogy

a kisvállalkozások is élhetnek a rezsicsökkentéssel

(azaz beléphetnek az egyetemes szolgáltatói körbe). Kisvállalkozásnak az a cég minősül, aki a kedvezményes iparűzésiadó-kulcs hatálya alá is esik, azaz a foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 fő, és emellett a nettó árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot.