A Európai Bizottság elkezdte előkészíteni a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

A Európai Bizottság elkezdte előkészíteni a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

Az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus megindításával kapcsolatos levelet küld a pénteken a magyar és a lengyel kormánynak - számolt be róla a Politico bizottsági forrásokra hivatkozva.

A Bizottság a bíróságok függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdésekkel fogja megkeresni a lengyeleket, míg a magyar kormánynak a közbeszerzések tisztasága és a korrupciós kockázatok kapcsán kell majd választ adnia Brüsszelnek. Mindkét országnak két hónap áll rendelkezésére a válaszadásra.

Ezzel a levéllel formálisan ugyan még nem indul meg az eljárás, azonban a mostani lépéssel lehetővé válik, hogy az Európai Bíróság döntése után rögtön megindulhasson a tényleges eljárás.

Aktiválhatja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust

Akár ezen a héten aktiválhatja az Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmust. Erről Didier Reynders igazságügyi biztos beszélt a Bloomberg hírügynökségnek. Az ügy miatt Magyarország és Lengyelország eurómilliárdokat veszíthet - írja a Euronews brüsszeli szerkesztősége. A lap szerint legkésőbb heteken belül elindítja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust.