Felfüggeszthetik az uniós kifizetéseket Magyarország számára az erősödő korrupció miatt

Pénz, forint
Illusztráció
Sándor Zoltán / Alfahír

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak - írja a Euronews. 

Magyarország és Lengyelország korábbi keresetében azt kérte, a törvényszék mondja ki, hogy a rendszer jogellenes. A mostani javaslat még nem a végső ítélet, azonban a bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz.

A főtanácsnok véleménye szerint kiemelten fontos a jogállamiság védelme az unióban. Így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik. Vagyis a döntés nem minősíthető tévesnek.

Korábban írtunk arról, hogy az Európai Bizottság levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak, hogy válaszokat kapjon olyan ügyekben, amelyeknél különböző aggályok merülnek fel. A kormány nyolc hetet kapott, hogy reagáljon a levélre, ha a válaszok nem elégíti ki az elvárásokat, akkor Magyarország lehet az egyik első tagállam, akivel szemben érvényesítik az EU pénzügyi érdekeit a korrupt kormányokkal szemben védelmező közösségi rendelkezéseit, ami akár azzal is zárulhat, hogy az uniós támogatásokat felfüggesztik.

A levél szerint az unió aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt években többször előfordult, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot kezdett egy Magyarországot érintő ügyben, mire a magyar kormány inkább kivonta az adott projektet az uniós finanszírozás alól, és a hazai költségvetésből fizette. A levél szintén kitér a Balaton környéki fejlesztések kérésére is, utalva azokra az aggodalmakra, melyek szerint Orbán Viktor barátai és rokonai kaptak uniós támogatásokat a térségben.

Az Európai Bizottság azt kéri a magyar kormánytól, hogy közölje a balatoni projektek finanszírozására fordított uniós forrásokból származó összegeket, és nevezze meg az uniós agrártámogatások tíz legnagyobb magyarországi kedvezményezettjét, de kitértek az Országos Bírói Tanács elnökének túlhatalmára is és érdekli őket a ferihegyi repülőtér visszavásárlása is.

Tavaly még győzelmet hirdetett Orbán, most mégis elindulhat a jogállamisági mechanizmus a választás előtt

Tavaly decemberben óriási felhanggal hirdette a hazai kormánysajtó, hogy Orbán Viktor legyőzte a nyugatot. Emlékezetes, hogy a magyar és a lengyel kormányfő vétóval fenyegetőzött a helyreállítási alap és az unió következő költségvetése vonatkozásában, amennyiben az előbbit a jogállamisági feltételekhez kötik. „Győzött a józan ész, megvédtük a magyarok pénzét"