Márki-Zay a Kossuth téren: a kétkérdéses népszavazás aláírásgyűjtése már holnaptól megkezdődhet

Márki-Zay a Kossuth téren: a kétkérdéses népszavazás aláírásgyűjtése már holnaptól megkezdődhet

"Ezen a napon a Parlamentben a 133 bátor ember olyan fontos dolgokról szavaz, mint a vészhelyzet meghosszabbítása, a szakszervezetek jogainak korlátozása, újabb és újabb állami vagyon magánosítása, vagy a Médiahatóság új elnökének megválasztása"

- fogalmazott ironikus hangot megütve Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék kormányfőjelöltje keddi sajtótájékoztatóján, melyre az Országház előtt került sor a többi prominens ellenzéki politikus részvételével.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője komolyra fordítva a szót úgy vélte, az ország problémái még ennél is súlyosabbak:

"elsősorban a rekord infláció, hogy amikor 5 százalék nyugdíjemelésről beszélünk, az 10 százalékos infláció esetén valójában 5 százalékos nyugdíjcsökkentés"

- érvelt Márki-Zay, aki a rekord korrupcióra tért rá:

"A napokban megtudhattuk, hogy az Igazságügyi Minisztériumból szervezik a lopást Magyarországon"

- utalt ezzel a fideszes Völner Pál ügyére.

"Rekordok" a következmények nélküli országban

Az összellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint további súlyos probléma a rekord halálozás, miszerint hazánk ismét átvette a vezetést a halálozási arányt tekintve a járvány alatt.

"36 ezer magyar honfitársunk veszítette életét a világ legrosszabbul védekező kormánya tevékenysége következtében"

- fűzte hozzá állításához Márki-Zay Péter. Hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés munkájának megváltoztatása a legfontosabb feladatuk.

Elmondta, a céljuk az, hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy személyre szabott törvénykezés, kémkedés, lehallgatások szervezése, valamint törvényesített lopás történjen.

"Magyarország ne legyen többé következmények nélküli ország, legyünk végre egy európai, demokratikus jogállam"

- emelte ki az MMM politikusa.

Márki Zay szerint a jogállam hiánya és a korrupció az oka annak, hogy Magyarország nem kapja meg az uniós támogatásokat, a helyreállítási alap ezermilliárdjait. Majd megemlítette Macron francia elnökkel való minap történt egyeztetésüket is.

Valódi rezsicsökkentés

"Legyen végre valódi rezsicsökkentés! Más országok példáihoz hasonlóan szigeteléssel, nyílászárócserével, napkollektorok, napelemek telepítésével lehet valódi rezsit is csökkenteni"

- húzta alá a hódmezővásárhelyi városvezető, aki arról is szólt, hogy

ha az ellenzék áprilisban leváltja "ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát", akkor nem a kiváltságos kevesek fognak gazdagodni, hanem mindannyian szabadabban és jobban fogunk élni.

Úgy látja, az általa előrevetített rendszerváltásnak az is tétje, hogy hazánk "egy gyűlölködő országból végre Szeretemország legyen". Mint kifejtette:

"Ahogy a sötétséget sem lehet sötétséggel legyőzni, csak világossággal, ugyanúgy a gyűlölködést sem lehet gyűlölködéssel, csak szeretettel legyőzni."

Márki Zay azt is leszögezte, szerinte nem a kipcsak kultúrához tartozunk, nem Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa vagy a Kínai Kommunista Párt érdekeinek fogják alárendelni a magyar nemzeti érdekeket. Hanem a nyugati, keresztény gyökerű Európának, ennek a közösségnek leszünk hű tagjai - tette hozzá.

A két népszavazási kérdés

Emlékeztetett az ellenzéki politikus, hogy a jövő tavaszi országgyűlési választás csak a betetőzése lesz a közös munkájuknak, amelyet már a 850 ezer főt megmozgató előválasztással megkezdtek. Ezt a folyamatot kívánják folytatni Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezésével.

Az MMM elnöke egyértelművé tette, hogy a mai napon felsorakozott képviselők és jelöltek mindegyike elkötelezett ennek a két népszavazási kérdésnek a sikerre vitelében. Azt is elárulta, hogy azok szerdától már kinyomtatott íveken is láthatók lesznek, amelyek valós problémákat feszegetnek, szemben a Fidesz népszavazásával - érvelt, majd sajátos olvasatban ismertette:

"A kínai migránsegyetemnek akarunk-e több pénzt adni, mint az összes magyar egyetemnek összeadva?"

Amit Orbán Viktor tervez meglátása szerint, Márki-Zay viszont a Fudan helyett a vidéki fiatalok lakhatását támogatná a Diákváros révén. A másik kérdésről elmondta:

"A járvány miatt állásukat vesztett emberek támogatása szintén az összefogásról, a szolidaritásról, a szeretetről és a gondoskodásról szól."

Ugyanakkor felrótta, hogy EU-szerte hazánkban a legrövidebb ideig, 90 napig jár támogatás az álláskeresőknek, amit ők 270 napra emelnének (a konkrét számokat a tájékoztató végén helyesbítették ezekre - a szerk.).

Az ellenzék kormányfőjelöltje arról is beszélt, hogy reményeik szerint holnaptól

Budapest és a megyei jogú városok közterein, továbbá valamennyi, az összefogásban részt vevő párt irodájában, a képviselőknél és a jelölteknél is le lehet majd adni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

Egyben kérte is mindenki támogatását, hogy szánjon rá egy percet, és nyilvánítson véleményt ezen kérdésekről.

"Az előválasztás, a népszavazás és a kormányváltás, ebben a sorrendben a része ugyanannak a folyamatnak. Annak a folyamatnak, amiben mi megértettük mindannyian, akik itt állunk, hogy abból a mély gödörből, ahol Magyarország az EU legszegényebb, legkorruptabb és halálozási arányban is legelső országa lett, a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé!"

- zárta gondolatait Márki-Zay Péter a Kossuth téri közös tájékoztatón.