A PDSZ egyenlevelet írt: így játszhatják ki a pedagógusok a kötelező oltást

A PDSZ egyenlevelet írt: így játszhatják ki a pedagógusok a kötelező oltást

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) különös módját választotta az Orbán-kormánnyal szembeni konstans vitájának. A nedolgozzingyen.hu portáljukon megjelent írásban reflektálnak arra, hogy Kásler Miklós miniszter "a járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel – az Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével” felmentést adhat a pedagógusoknak a kötelező oltás alól; nyilvánvaló módon az oktatásban tapasztalható súlyos tanárhiány miatt. 

Mindenesetre a PDSZ által közétett anyagban szerepel egy ilyen fejezet is: 

"Mivel Kásler minisztertől lehet felmentést kérni, készítettünk azoknak egy egyenlevelet, akiknek erre szükségük lehet.. Íme:

T. Miniszter!

XY mennyiségű ellenanyagom van, azaz védett vagyok, sokkal jobban, mint bármelyik 2 oltással rendelkező kolléga, akiket tavasszal oltottak be, és nem vették fel a 3. oltást. Szeretnék tanítani. A munkából kiesésem súlyosan veszélyezteti az iskolám működőképességét, és a tanulók fejlődését, ezért kérem, hogy különös méltányosságból mentesítsen az oltás felvétele alól.

Üdvözlettel:"

Az egy dolog, hogy fura látni, ahogy egy szakszervezet úgymond csökkenti a bizalmat az oltásokkal kapcsolatban, azonban az már tényleg visszás, ahogy a PDSZ még az év elején látta a pedagógusok oltását. 

"Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!"

Többek között ez a követelés szerepelt az Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címzett januári PDSZ-levélben. 

Akkor a szakszervezet még arról írt, hogy az oktatásban nem lazítani, hanem fokozni kell a járványügyi intézkedéseket, a pedagógusokat azonban úgy "terelik vissza" hétfőtől az oktatási intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. De hangsúlyozták azt is, hogy ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarendre van szükség a közoktatásban dolgozók és a családok biztonsága érdekében.