Kásler elrendelte a háziorvosoknak, hogy hívják vissza betegeiket

Kásler elrendelte a háziorvosoknak, hogy hívják vissza betegeiket

Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós a háziorvosok számára
- számolt be a Népszava

Javarészük kedden kapta kézhez az emberi erőforrások miniszterének friss utasítását, melyben többek közt arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A beérkező, de nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

A cikkben megjegyzik, valóban létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus-fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, és arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt. Üzenetrögzítőt is csak elvétve használnak.

A tárcavezető utasítása azt szintén elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi Covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol” - idézik fel.

Kásler utasítását a háziorvosok szinte egyazon napon kapták meg, mint Müller Cecília országos tiszti főorvos határozatát, amelyben elrendelték, hogy az érintettek januárban tartsanak egy hétvégi oltónapot.