A WHO szerint legyőzhető a járvány idén, de ehhez júliusig minden országban be kell oltani az emberek 70 százalékát

A WHO szerint legyőzhető a járvány idén, de ehhez júliusig minden országban be kell oltani az emberek 70 százalékát

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint legyőzhető a koronavírus-járvány 2022-ben, de ehhez az szükséges, hogy az országok együttműködjenek – írja Telex a BBC cikke nyomán.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy látja, ma már sokkal több eszközzel lehet küzdeni a koronavírus ellen, mint egy évvel korábban, de az oltóanyag-elosztásban tapasztalható egyenlőtlenség nem kedvez a járvány elleni harcnak. A WHO első embere emiatt óva intett az oltóanyag-felhalmozástól és a nacionalizmustól.

"Minél tovább tart ez az egyenlőtlenség, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a vírus úgy mutálódik, hogy már nem tudjuk megelőzni vagy előre jelezni. Ha véget vetünk az egyenlőtlenségnek, véget vetünk a járványnak"

– jelentette ki. Tedrosz arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában és az Egyesült Államokban a lakosság többsége kapott már legalább egy oltást, ugyanakkor azt nem sikerült teljesíteni, hogy 2021 végére minden országban legalább 40 százalékos legyen az átoltottság. Ez főként Afrika államaiban nem sikerült.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője arról is beszélt, helytelen a gazdagabb országok magatartása, mert „felfalják” az oltóanyagot a szegényebbek elől.

A WHO új, idei célkitűzéseiről szólva közölte,

júliusig minden országban be kell oltani az emberek 70 százalékát, hogy véget lehessen vetni a járványnak.

Világszere jelenleg 287 millióra a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 5,5 millió.