A kazah elnök az Oroszország vezette KBSZSZ segítségét kérte és bejelentette a hadsereg bevetését

kazahsztán
A tüntetők megfékezésére kivezényelt rohamrendőrök vonulnak Almatiban 2022. január 5-én.
MTI/EPA/STR

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte az országát fenyegető "terrorveszély" ellen és bejelentette, hogy bevetik a hadsereget a rend helyreállítása érdekében - írja az MTI.

A 2002-ben alapított Kollektív Biztonság Szerződésének Szervezete tagja jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán. Nikol Pasinján örmény kormányfő bejelentette, hogy telefonon beszélt Tokajev elnökkel és haladéktalanul megkezdte a konzultációkat a tagállamok vezetőivel.

Szerdai második televíziós beszédében a kazah elnök azt is közölte, hogy a tüntetők elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak. Később bejelentette, hogy a repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint a repülőtéren folytatott terrorellenes művelet során a kazah fegyveres erők két tagja meghalt.

Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban kitört és azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedt zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült - jelentette a Szputnyik orosz hírportál és a zakon.kz kazah portál a kazah belügyminisztériumra hivatkozva.

Az elnök bejelentette, hogy a kazahsztáni fegyveres erőket is bevetik a rend helyreállítása érdekében. Mint mondta, jelenleg is folyik a harc Almati közelében a "terrorista bandák" és a védelmi minisztérium légideszantos alegységei között.

Eközben Almatiban és Nur-Szultanban szerda este helyreállt az internetkapcsolat, a Kazaktelekom több régióban bekapcsolta az internetszolgáltatást - közölte az internet blokkolásának követésére szakosodott Globalcheck vállalat. A Roszkozmosz orosz űrügynökség vezetője, Dmitrij Rogozin közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőterén megerősítették a kulcsfontosságú objektumok fegyveres őrségét, az űrrepülőtér a szokásosnak megfelelően üzemel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) figyelemmel kíséri a kazahsztáni helyzetet, ahol a fejlemények aggodalmat váltanak ki - közölte Mona Juul, a BT soros elnöke, Norvégia állandón ENSZ-képviselője. Mona Juul hozzátette, hogy eddig nem kérték a testület ülésének összehívását.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, a Biztonsági és Együttműködési Értekezlet soros elnöke közleményben hangsúlyozta a rend békés helyreállításának fontosságát Kazahsztánban, valamint a párbeszédet a kazahok között az ország és az egész közép-ázsiai térség stabilitása érdekében.