Van baj? Tűzparancsot adott ki a kazah elnök a rendvédelmi szerveknek

Van baj? Tűzparancsot adott ki a kazah elnök a rendvédelmi szerveknek

Tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek a kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev, aki ezt a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédében mondta.

Tokajev az MTI beszámolója szerint

utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet. 

Kazah elnök: a megkezdett terrorellenes műveletet folytatni kell

Kazahsztán az ország három évtizeddel ezelőtti függetlenné válása óta a legsúlyosabb zavargások színtere. A demonstrációkat az országban széleskörűen használt üzemanyag, az autógáz (LPG) árának csaknem megduplázódása váltotta ki. A zavargások gyorsan átterjedtek az egész országra. A tüntetők rendkívül erőszakossá váltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és több mint egy tucat rendfenntartót megöltek - idézte fel az MTI.

Hangsúlyozta, hogy az országban terrorellenes művelet zajlik, amelyet tovább folytatnak. A rendőrség, a Nemzeti Gárda és a hadsereg nagyszabású és összehangolt műveletet folytat a közrend megteremtése érdekében az alkotmánnyal összhangban.

A harcosok nem tették le a fegyvert, továbbra is bűncselekményeket követnek el, vagy készülnek rá. Az ellenük folytatott harcot be kell fejezni. Akik nem adják meg magukat, azokat megsemmisítik 

- tette hozzá Kazahsztán elnöke, aki szólt arról is, hogy az ország egész területén bevezetett szükségállapotot lépésről lépésre feloldják azokban a régiókban, ahol a helyzet normalizálódott.

Szakértő a kazah kapcsolataink jövőjéről: "Problémát az okozna, ha a gazdaság megszenvedné a jelenlegi helyzetet"

Az utóbbi napokban tömeges elégedetlenséget, majd tiltakozási hullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedett a gáz ára. A főként Almatiban, a legnagyobb kazah városban történő demonstráció azóta oly mértékben eszkalálódott, hogy szerda este már összecsapásra került sor, és csütörtökre több tucat áldozatról számoltak be mindkét oldalon, a rendfenntartók körében pedig több mint 350 sebesültről adtak hírt.

Ismeretes, az utóbbi napokban tömeges elégedetlenséget, majd tiltakozási hullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedett a gáz ára. A főként Almatiban, a legnagyobb kazah városban történő demonstráció azóta oly mértékben eszkalálódott, hogy szerda este már összecsapásra került sor, és csütörtökre több tucat áldozatról számoltak be mindkét oldalon, a rendfenntartók körében pedig több mint 350 sebesültről adtak hírt.