Kósa Lajos is diplomásnak állította be magát korábban a Parlament honlapján

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Facebook / Kósa Lajos

Ismeretes, a mai nappal az MSZP elnöksége kizárta a pártból Bangóné Borbély Ildikót, és felszólította parlamenti mandátuma visszaadására is, mert a Parlament honlapján szereplő, a politikus által megadott közgazdász végzettségről a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) az intézmény szerint nem található adat, s egyelőre valóban úgy tűnik, hogy nem rendelkezik a szóban forgó képzettséggel.

Kizárta az MSZP Bangónét, mert a párt szerint valótlant állított a végzettségéről

„Az MSZP közössége következetesen elítéli azokat a cselekedeteket, amikor valaki a követelmények megkerülésével, azok nem teljesítése mellett próbál diplomához jutni vagy nemlétező végzettséggel él vissza" - írja közleményében a szocialista párt. Mint írták, az MSZP Országos Elnöksége a vasárnapi rendkívüli ülésén megállapította, hogy "Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól."

Ennek nyomán a debreciner.hu arról ír, hogy kormánypárti berkekben sem feltétlenül különb a helyzet az iskolai végzettségek terén. A fideszes Kósa Lajos két cikluson át, 1990 és 1998 között egyetemi diplomásként szerepeltette magát az Országgyűlés honlapján, emellett két (angol és orosz) középfokú nyelvismeretet is feltüntetett, miközben egyetlen nyelvvizsgája sem volt. Ma sincs, ahogy diplomája sem - írják.

Kósa Lajos adatlapjának részlete (1990-1998)
Parlament.hu

Felelevenítették azt is, hogy Kósa nyilvános adatai csak akkor módosultak az Országgyűlés honlapján, miután kiderült a középfokú nyelvvizsgák és a diploma hiánya. Azonban a lap kiemeli, két parlamenti cikluson átívelő valótlan állításainak semmiféle politikai következményei nem voltak.

Ellenben a politikus lelepleződését több jelentős poszt betöltése követte, többek közt:

  • az Országgyűlés számvevőszéki bizottságának elnöke, majd 
  • a honvédelmi és rendészeti bizottságának az elnöke, 
  • a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője, 
  • Debrecen polgármestere, 
  • tárca nélküli miniszter,

és számos egyéb tisztséget is kapott a Fideszben.