Az orosz külügy szerint az "angolszászok" fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében

Az orosz külügy szerint az "angolszászok" fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében

Oroszország nem fog eltűrni támadást Ukrajna és a Nyugat részéről a Donyec-medence ellen - jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a bécsi biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője az Izolenta live YouTube-csatornán.

"Mindenről világosan nyilatkoztunk és figyelmeztettünk: nem fogunk tűrni, amikor állampolgárainkat megtámadják"

- mondta a diplomata.

Gavrilov komolytalannak nevezte azokat a fenyegetéseket, amelyek szerint az olaj- és gázexportőr Oroszországot egy Ukrajna elleni agresszió esetén lekapcsolnák a SWIFT fizetési rendszerről. Úgy vélekedett, hogy ez de facto lehetetlen, és Irán példájára hivatkozva eredménytelennek nevezte az intézkedést.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a brit diplomáciai tárcát, hogy tartózkodjon a "provokációktól", miután a Foreign Office azzal vádolta meg Moszkvát, hogy oroszbarát bábkormányt akar hatalomra juttatni Kijevben. Moszkva szerint a London által terjesztett "dezinformáció" újabb bizonyítéka annak, hogy

az "angolszászok" fokozzák a feszültséget a Donyec-medencében.

Az Interfax idézte Jevhen Murajov volt ukrán parlamenti képviselőnek a brit The Guardian című lapnak adott nyilatkozatát, amelyben a volt politikus, akit a brit külügyminisztérium a Moszkva által potenciálisan hatalomra juttatandó "oroszbarát" személyiségek közül az első helyen nevezett meg, kijelentette, hogy ez a verzió "nem nagyon logikus". Rámutatott, hogy őt magát kitiltották Oroszországból, az apja cégének pénzét pedig elkobozták az orosz hatóságok.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Murajev 2018 decembere óta az orosz szankciólistán szerepel. A londoni orosz nagykövetség felszólította a brit kormányt, hogy tartózkodjon az "ostoba és veszélyes provokációktól" Ukrajnával kapcsolatban. A képviselet közleménye szerint

"mivel rövidlátó irányvonala miatt London a valódi diplomáciai folyamatok perifériájára szorult, szerepét abban látja, hogy folyamatosan szítja az oroszellenes hangulatot."

Az orosz külügyminisztérium provokációnak minősítette, hogy az amerikai diplomáciai tárca Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteki genfi találkozóját megelőzően közleményben dezinformációval vádolta meg Oroszországot. A közlemény abban hibáztatta a Fehér Házat és szövetségeseit, hogy

"toxikus információs és propagandakampányt" indítottak, amelyben Oroszországot "agresszorként", valamint "a civilizált Európa ellenségeként" és a nemzetközi stabilitást fenyegető országként állítják be.

A moszkvai külügyi tárca azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy 2021. december 15., vagyis a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok átvétele óta időhúzással próbálkozik, és a Moszkva által konkrétan felvetett kérdések megválaszolása helyett "információs és propagandakampányt" indított Moszkva ellen. Marija Zaharova szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a pekingi olimpiát megelőzően Kijev és Washington információs vagy esetleg katonai provokációt kövessen el.

Zaharova kacsának nevezte a Bloomberg amerikai hírügynökségnek azt a diplomáciai forrásra hivatkozó jelentését, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy az olimpia alatt ne támadja meg Ukrajnát, és ne rontsa el az ünnepet.