Városháza-ügy vizsgálóbizottság: se a jutalékos rendszerre, se irányított pályázatokra nem találtak bizonyítékot

városháza
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Városháza ügyében felállított fővárosi vizsgálóbizottság munkája ma lezárult - írja Facebook oldalán Soproni Tamás. A Városháza-ügyet vizsgáló bizottság hétfői ülésén a momentumos politikus által készített jelentéstervezetet fogadta el a grémium többsége, amely egyúttal leszavazta a Kovács Péter (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök által készített 35 oldalas tervezetet.

Az elfogadott változat rögzíti, hogy az ügyben nem született olyan döntés, amely szerint a városvezetés eladja a Városháza épületét.

„Egyetlen bizottsági tag sem tudott megjelölni olyan szűkítő feltételt a pályázati kiírásban, amely a hangfelvételeken szereplő +irányított pályázatra+ vonatkozó sejtetéseket alátámasztotta volna”

– olvasható a dokumentumban.

Soproni posztja szerint több mint 10 embert hallgattak meg sok-sok órán keresztül, továbbá mintegy 5,5 GB terjedelmű dokumentum alapján a bizottság a következőkre jutott:

  • 1. A 2019 októberében megválasztott városvezetés részéről nem született döntés a Városháza eladásáról.
  • 2. A 2019 októbere óta elindított vagy lezárt ingatlanértékesítések dokumentációi alapján a hangfelvételeken szereplő „irányított pályázatra” vonatkozó sejtetéseket nem lehetett alátámasztani.
  • 3. Az ingatlanok eladásában annyian vesznek részt, hogy kizárt lenne titokban tartani.
  • 4. A hangfelvételeken emlegetett „jutalékos rendszert” állítólagosan működtető Berki Zsolt nem ismeri és nem volt kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármesterrel (2019–), Tarlós István volt főpolgármesterrel (2010–2019) és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel (2019–) sem. Berki Zsolt többször találkozott Bagdy Gábor volt főpolgármester-helyettessel (2010–2019), és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítése iránt érdeklődött. A hangfelvételeken szereplő „jutalékos rendszer” működésére nem találtak bizonyítékot.
  • 5. A vizsgálóbizottság szakértőt hallgatott meg, hogy „a hangfelvételek készítésének, annak összevágásának és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat az orosz típusú dezinformációs kampányokkal, illetve ebből levonható-e következtetés arra nézve, hogy a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése összefüggésbe hozható a 2022. évi országgyűlési választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségével”. Ám ennek részletesebb vizsgálata más állami szervek kompetenciájába tartozik.

Városháza-ügy: Karácsony szerint egy fideszes bűnöző a kormány újabb "koronatanúja"

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az úgynevezett Városháza-ügyben egy fideszes bűnöző a Fidesz újabb "koronatanúja". Karácsony Gergely csütörtök délután a Facebook-oldalán reagált Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének sajtótájékoztatójára. A kormánypárti politikus délelőtt azt állította: egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., a főpolgármester tudtával, kiajánlotta értékesítésre a Városházát.