Pedagógussztrájk: az Ítélőtábla megváltoztatta a Törvényszék döntését

Pedagógussztrájk: az Ítélőtábla megváltoztatta a Törvényszék döntését

Jogellenes volt a január 31-i kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk – mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. A felsőbb bírói plénum indoklásában azért változtatta meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú – a munkabeszüntetést jogosnak kimondó – ítéletét, mert a sztrájktörvény szerint,

az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

Ez utóbbit vagy a felek megállapodása vagy ennek hiányában a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős döntése határozza meg. Kimondták,

a sztrájk szervezőinek tudomásuk volt róla, hogy ilyen megállapodás vagy bírói döntés nincs.

A fellebbezést az illetékes Ember Erőforrások Minisztériuma nyújtotta be, ám – mint arról lapunk is beszámolt – visszavonták azt a kitételüket, hogy a sztrájkot pártpolitikai indíttatásúnak minősítenék.

Több ezer pedagógus sztrájkolt hétfőn

Bár az elmúlt hetekben komoly csörte alakult ki a szakszervetek és a kormány között, ennek ellenére ma sikerült megtartaniuk a figyelmeztető sztrájkjukat. A két nagy pedagógus szakszervezet azért tartja meg kétórás munkabeszüntetését, mert szeretnének valódi béremelést, azt kívánják, hogy a munkaterheket csökkentsék, illetve vonják vissza a kötelező oltásról szóló döntést.