Róna Péternek is megvan az államfői ajánlása

Róna Péternek is megvan az államfői ajánlása

Összesen ötven ellenzéki képviselő aláírásával

hivatalosan is államfőjelöltté vált Róna Péter

– derül ki az Országgyűlés honlapjára feltöltött dokumentumból. A köztársasági elnöki jelöléshez legalább az összes országgyűlési képviselő egyötödének, azaz negyven képviselőnek az ajánlása szükséges. (Ezzel egyidejűleg ismét szétporladt az a Fidesz-közeli trolloldalak által is terjesztett összeesküvés-elmélet, mely szerint Rónát az államfőválasztási procedúra előtt „megpuccsolva” lecserélték volna Iványi Gáborra.)

Róna Pétert két hete nevezte meg az ellenzék köztársaságielnök-jelöltnek, Jakab Péter, a Jobbik elnöke akkor azt is elárulta, egy hónappal korábban ő maga kérte fel a nemzetközi közgazdászt, hogy vállalja el a jelölést. Rónát lapunk elsőkét érte utol, és megerősítette, vállalja, egyben megtiszteltetésnek veszi a megmérettetést.

Róna Péter megtiszteltetésnek nevezte az államfőjelöltséget, és elképzelhetőnek tartja a fideszes lejáratókampányt

reagált az Alfahírnek Róna Péter, az Egységben Magyarországért frissen megnevezett államfőjelöltje; nemzetközi közgazdász délután 2-ig tanított Oxfordban, azután nyilatkozott portálunknak. Ez egy feladat, amit nem szabad kikerülni - fogalmazott Róna Péter, hozzátéve: hiszen az országnak azt a részét, amelyet az a hat párt képvisel, amelyek engem jelöltek, annak is lehet egy köztársasági elnökjelöltje, és neki el kell mondania ország-világ előtt, hogyan képzeli el haza jövőjét az ellenzék.

A Fidesz–KDNP jelöltjének, a kormánypárt korábbi alelnökének, Orbán Viktor miniszterének, Novák Katalinnak az ajánlásait a két kormánypárti frakció vezetője hétfőn adta le.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Egységben Magyarországért ellenzéki tömb közleményében emlékeztet, jelöltjük az üzleti és egyetemi világban is megbecsült, 1956-ban emigrált majd 1990-ben hazatért, a devizahitelesekért harcosan kiálló Róna Péter. Elvárják a fideszes hatalomtól azt is, hogy a szavazás előtt engedje beszélni a Parlamentben Róna Pétert.

Az ellenzéki együttműködés kommünikéjében úgy véli, a Fidesz azért siet még a választások előtt lezárni az új köztársasági elnök megválasztását, mert pontosan tisztában van vele, hogy az ellenzék által követelt közvetlen szavazáson Novák Katalinnak esélye sem lenne Róna Péterrel szemben. „A Fidesz nem a magyar emberek akaratából, hanem annak ellenére tervez köztársasági elnököt választani, de ennek az árát majd az április 3-i országgyűlési választáson fizetik meg” – írják.