Márki-Zay Péter levelet írt Volodomir Zelenszkijnek, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosította

Márki-Zay Péter levelet írt Volodomir Zelenszkijnek, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosította

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje Ukrajna budapesti nagykövetségén keresztül küldött levelet Volodomir Zelenszkijnek, az Ukrajna elnökének. Ebben szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította az ukrán államfőt és Ukrajna valamennyi polgárát.

Jómagam, az ellenzéki pártszövetség aktivistái és sok-sok civil nagy szerepet vállalnak az ukrajnai menekültek megsegítésében, tüntetéseken és politikai megnyilatkozásainkban rendszeresen kiállunk a szabad, demokratikus és szuverén Ukrajna mellett

- írta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay szerint a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszke azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben. 

Az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjeként világos programmal rendelkezem Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához. Amennyiben a magyarországi választópolgárok arra felhatalmazást adnak, akkor hazám visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez, azok megvalósításában aktív és építő szerepet vállal. Az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euro-atlanti közösségben. Fenntartások nélkül támogatjuk a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Unióval és minden segítséget megadunk Önöknek a csatlakozási folyamat során

- tett ígéretet az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter abban reménykedik, hogy a háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével ér véget, illetve hogy a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhat majd.