Hat év börtönt kapott a vidékfejlesztési hivatal milliárdos csalást elkövető volt elnökhelyettese

Hat év börtönt kapott a vidékfejlesztési hivatal milliárdos csalást elkövető volt elnökhelyettese

Jogerősen hat év börtönre ítélte a Fővárosi ítélőtábla a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) volt elnökhelyettesét, Drajkó Miklóst aki európai uniós támogatásokkal követett el költségvetési csalást - közölte a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A Fővárosi Főügyészség 2015 tavaszán emelt vádat az MVH elnökhelyettese és 117 társa ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Többek között Hörömpő Nándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egykori főigazgatója is a vádlottak között szerepelt.

A Fővárosi Törvényszék 2020 őszén hozott, elsőfokú ítéletével az MVH volt vezetőjét bűnösnek mondta ki a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elfogadása miatt is. Eszerint Hörömpő Nándor 2012-ben bevonta a bűnszervezetbe Drajkó Miklós (60), vezető beosztású kollégáját, aki később maga is kialakított egy külön, szervezett elkövetői kört. A két bűnszervezet 2011–2012-ben több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott, és ennek mintegy kétszeresét akarta a továbbiakban megszerezni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban 2013-ban leleplezte a bűnszervezetet.

A tényállás szerint Drajkó hivatali pozícióját kihasználva, 2012-ben és 2013-ban bűnszervezetet alakított ki területalapú termőföld-támogatáshoz kapcsolódó, EU-s költségvetési összegek jogosulatlan megszerzéséért. A bűnszervezetben részes gazdálkodók és gazdasági szervezetek a támogatásra nem voltak jogosultak, nem volt földhasználati joguk; az MVH volt vezetője a kiutalt összegek után visszaosztást kért.

A Fővárosi Törvényszék Drajkó Miklóst 7 év 6 hónap szabadságvesztésre, 6 millió forint pénzbüntetésre ítélte, 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és mintegy 21 millió forint összegű vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Az elsőfokú ítélet után az ügyész további bűnösség megállapításáért, a büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla március 1-jén másodfokú, jogerős ítéletével a 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú, volt MVH-s vezető börtönbüntetését 6 évre enyhítette - írta a főügyészség.