Tegnap is több mint 13 ezer háborús menekült érkezett Ukrajnából

Tegnap is több mint 13 ezer háborús menekült érkezett Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 122 ember, köztük 64 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre pénteken - tudatta az ORFK.

Érdekes, de Kiss Ambrus fővárosi alpolgármester nemrég arról beszélt, hogy jelenleg 270 ukrán menekültet szállásol el a főváros, ami közel sem jelent telt házat. Közben sem a BOK Csarnokban, sem a fővárosi szálláshelyeken, sem a civileknél nem jelentkeznek nagy számban új menekültek. Viszont az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF is azt állítja, hogy az ő adataik, a Facebook, illetve a Meta bejelentkezési pontjai alapján arra lehet következtetni, hogy több tízezer ukrán menekültnek kell lennie Budapesten.

A Meta adatai alapján úgy tűnik, hogy napi szinten is tízezer ember lépi át a magyar határt Románia és Ukrajna felől, ezzel szemben a BOK Csarnokban és a pályaudvarokon sem tolonganak az emberek. Kiss Ambrus azt mondta, egyelőre rejtély, hogy mivel utaznak, és hol élnek ezek a menekültek.