Performanszt hirdetett a Független Benzinkutak Szövetsége a Mol székházához

Performanszt hirdetett a Független Benzinkutak Szövetsége a Mol székházához

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán kialakult helyzet miatt - írja hétfői közleményében az ágazati szövetség. Egyúttal bejelentették, hogy nyilvános performanszt hirdetnek a Mol budapesti székháza elé csütörtökön 12 órára.

A nemrégiben létrejött szakmai érdekképviselet a most megtartott közgyűlése nyomán arra jutott, hogy a következő kérdésekben volna szükség vizsgálatra:

  • milyen hatástanulmányok előzték meg a 95-ös benzin és a gázolaj hatósági árának megállapítását,
  • milyen szakmai egyeztetést folytattak le a rendelet kiadása előtt,
  • ki a felelős a részletszabályzat kidolgozásáért, illetve
  • mérik-e a rendelet hatásait.

Közleményükben kiemelték, a szerintük betarthatatlan szabályok miatt nem akarnak 15 millió forintos bírságot fizetni, illetve kérik a megítélt támogatások kifizetését.

Az FBSZ március 16-án megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) a jelenleg érvényben lévő szabályozás kapcsán, de az érdekképviselet szerint válaszra sem méltatták őket.

Válaszra sem méltatja a kormány az egyre rosszabb helyzetben lévő benzinkutasokat

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) közleményben rámutat, hogy a nemrég alakult szakmai érdekképviselet már a múlt héten, 2022. március 16-án megkereste az ITM-et...

Ismeretes, a kormány döntése értelmében a tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-ig érvényben marad. A kormány először az üzemanyagok kiskereskedelmi, majd február 28-tól a nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximálta. Ezenkívül döntöttek az üzemanyagok jövedéki adójának 20 forintos csökkentéséről is.

Múlt héten a veszteséges gazdálkodásra kötelezett kis benzinkutasok bejelentették, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az említett rendelet miatt. Mindeközben az üzemanyagok piaci nagykereskedelmi ára hektikusan változik.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a veszteséges gazdálkodásra kötelezett kis benzinkutasok

A Népszava értesülései szerint több „kis" benzinkutas is az Alkotmánybírósághoz fordulna a számukra veszteséget okozó 480 forintos hatósági áras üzemanyag-rendelet miatt...