Zelenszkij tanácsadója: nem lehet egyszerre a békét keresni és városokat bombázni

Zelenszkij tanácsadója: nem lehet egyszerre a békét keresni és városokat bombázni

Oroszország nem gondolja komolyan a béketárgyalásokat - fogalmazott a BBC-nek Alekszandr Rodnyanszkij, Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

Rodnyanszkij szerint az orosz fél részéről a tárgyalások célja, hogy "csapdába csalják a Nyugatot, hogy azt gondolják, nincs szükség további szankciókra". Az ukrán elnöki tanácsadó emellett úgy véli, az oroszok az eddigi megbeszélésekkel a harcok helyszínein történtekről igyekeznek elvonni a figyelmet. Zelenszkij tanácsadója ugyanakkor a kontrasztot érzékeltetve kijelentette: 

nem lehet egyszerre a békét keresni és városokat bombázni.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete vasárnap szintén szkeptikus hangot ütött meg, úgy látja, kevés az esély az áttörésre az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokon. Linda Thomas-Greenfield szerint "a tárgyalások egyoldalúnak tűnnek, és az oroszok nem hajlottak a tárgyalásos és diplomáciai megoldás semmiféle lehetőségére".

Mindeközben Ukrajna és Oroszország tovább folytatja a béketárgyalásokat, hétfőn egy 90 perces videóhívást bonyolítottak le a Guardian beszámolója szerint. Az ukrán tárgyaló delegáció egyik tagja, David Arakhamia erről úgy nyilatkozott, a munkacsoportok egész nap üléseznek.

Múlt szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is még arról beszélt, elképzelhetőnek tartják a kompromisszumot a béketárgyalásokban, bár akkor is megjegyezték, hogy azok nem folynak könnyen.

Leromboltak egy plázát Kijevben, Mariupol továbbra is ostrom alatt, Herszonban civil tüntetőkre lőttek az oroszok (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. Azóta a hetek óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez...