Bukás - Miután a lengyelek és a csehek is kihátráltak, Orbánék lemondják a V4-et

Bukás - Miután a lengyelek és a csehek is kihátráltak, Orbánék lemondják a V4-et

A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint a közelgő Visegrád 4 védelmi miniszteri találkozóra már nem kerül sor, miután a csehek és a lengyelek is jelezték, hogy nem szeretnének résztvenni rajta, ugyanis véleményük szerint Orbán Viktor a választás előtt nem mer kihátrálni az orosz agresszor, Putyin mögül.

A Magyarország által szervezett találkozót március 30-31-re tervezték volna. A cseh védelmi miniszter már a múlt héten jelezte, hogy nem kíván részt venni rajta, ugyanis mint írta: 

„mindig is a V4-et támogattam, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér."

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter hétfőn este mondta le a részvételt arra hivatkozva, hogy

„ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.”

Hétfőn reggel egy Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy Orbán Viktor hibát követ el, amikor ilyen politikát folytat Ukrajnával és Oroszországgal szemben. "Szerinte ez egy rövidlátó politika, valószínűleg belpolitikai ügyek és a kampány miatt" - mondta. A lengyel külügy helyettese megismételte Andrzej Duda lengyel elnök vasárnapi nyilatkozatát, melyben Duda azt mondta, hogy több ezer ember halálával szemben nehéz megérteni Orbán Viktor politikáját.

A csehek után a lengyelek sem jönnek a V4-re, mert szerintük Orbán Putyint támogatja

A cseh védelmi miniszter után a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak is úgy döntött, hogy nem jön a V4-es miniszterek magyarországi találkozójára - írja a 444.hu, amelyet lengyel lapértesülések is megerősítettek. A lengyel lapok szerint a háttérben az áll, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}