A Medián felmérése szerint rekordrészvétel és a Fidesz győzelme várható

A Medián felmérése szerint rekordrészvétel és a Fidesz győzelme várható

Március végén készült felmérésük szerint a kormánypárt a szavazókorú népesség 40 százalékának, illetve a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi.

A Medián március végén készült felmérése szerint a Fidesz a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi - derül ki a hvg360 által közölt eredményekből.

Azt írják, a tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Előrejelzésük szerint a Fidesz 128 mandátummal, míg az ellenzéki szövetség 71 mandátummal számolhat majd az Országgyűlésben.

Emlékeztetnek, a februárban mért 75 százalék után most már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. Az ilyen adatok többnyire felülbecslik a majdani valóságot, de még ezzel együtt is akár rekordrészvételt is jelezhet ez az arány.

A magukat biztos szavazónak mondók közül 12 százalékot tesz ki azok aránya, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni a felmérés szerint.

A Medián adatai szerint a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Ugyanakkor megszilárdult az ország települési megosztottsága is: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány

  • Budapesten 27:45,
  • vidéken viszont 43:29,
  • a községekben pedig 50:26.

Mint fogalmaznak, nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősítette, hatékonyabban építhették be kampányba az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék. Emellett a válaszokból az is kiolvasható, hogy

a Fidesz szavazótáborának jelentős részét az elmúlt évtizedben sikeresen hangolta át a kormányfő az orosz kapcsolat és Putyin hívévé, aminek látványos tünete, hogy többségük jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Érdekesség, hogy az alábbi adatok egyébként meglehetősen extrém megosztottságot mutatnak a két nagy tábor között:

A kormánypárti szavazók 87 százaléka szerint jó irányban mennek a dolgok hazánkban, míg az ellenzéki közös listára voksolók csupán 2 százaléka látja így; miközben a Fidesz–KDNP-t támogatók 8 százaléka vélekedik úgy, hogy rossz irányban mennek a dolgok, és az ellenzéki válaszadóknál 95 százalék gondolja ugyanezt.

Republikon - Nagyon szoros lesz a választás végeredménye

A Republikon eredményei szerint a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért között hibahatáron belüli, 2 százalékpontos különbség van, a kormányoldalt a szavazók 35 százaléka támogatja, míg az ellenzéket 33 százalék.

Megjegyzendő viszont, hogy épp a fenti végeredmény ellenkezőjét mérte a minap például egy bécsi kutató egy 2000 fős minta alapján, melyből ellenzéki fölényt jósoltak.

Választási matek - Egy bécsi kutató szerint fölényesen vezet az ellenzék

A választás közeledtével elszaporodtak a végeredményt megtippelni kívánó intézetek közvélemény-kutatásai (vagy befolyásolásai? - szerk.). Az elmúlt években a közvélemény-kutatók többször is kudarcot vallottak a várható eredmény megjósolásával. Egy bécsi kutató a minap nagymértékű ellenzéki fölényt jósolt.