Jakab: Az elmúlt fél évben eleget mostuk a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét

Jakab: Az elmúlt fél évben eleget mostuk a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét

A választási vereséget követő hétfőn az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés több vezetője, köztük Jakab Péter is az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. A Jobbik elnöke Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt inkriminált kifejezéseire utalva rámutatott,

a rossz kifejezéseket sem a jobboldalon, sem a baloldalon nem szeretik a választók.

A pártelnök azt mondta, országjárása során sokszor az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mondatait kellett magyaráznia. Beszámolója szerint többen is azt mondták neki, ha ő nyerte volna az előválasztást, akkor az ellenzékre szavaznának, de Márki-Zay Péterre nem. Emlékezetes, az ellenzéki előválasztás első fordulójából Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott tovább, Jakab Péter és Fekete-Győr András kiesett. Jakab felidézte, az előválasztáskor a közvélemény-kutatók ellenzéki előnyt mértek, Márki-Zay Péter pedig ilyen körülmények között „kapta meg hat ellenzéki párt hadseregét”, de „az ellenzéki előnyből fél év alatt brutális ellenzéki hátrányt” hozott össze.

A pártelnök úgy véli, az „eltűnt” jobbikos szavazók, akik „esetleg valamiféle vonzalmat éreztek a régi Jobbik sok esetben szélsőségeket is megtűrő kommunikációja iránt”, vagy a Mi Hazánknál vagy a Fidesznél kötöttek ki. Jakab emlékeztetett, a kutatók szerint pártja 250 ezer bizonytalan szavazót csatornázott be az összefogásba, ennek ellenére hiába járták a vidéket, nem tudták megmagyarázni Márki-Zay „hibás kijelentéseit”.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik egyetlen egyéni körzetet sem tudott megnyerni, Jakab úgy válaszolt, hogy „óriási véráldozatot hoztak”, ennek ellenére – mondta –

ki kell tartanunk az összefogás mellett.

Emlékezetett, a párt hétfői elnökségi ülésén úgy döntöttek, megmaradnak a néppártosodás útján.

Akik a régi Jobbik szavazóit hiányolják, azok valószínűleg a régi Jobbik hangját akarják viszonthallani

– vélte.

A Jobbik elnöksége kitart a néppárti politika helyessége mellett

A Jobbik országos elnöksége mai ülésén megerősítette az eddigi néppárti politika helyességét - közölte Jakab Péter Facebook-oldalán. A Jobbik elnöke azt írta, azok, akik a régi Jobbik szavazóit keresik rajtuk, a régi Jobbik szélsőségektől sem mentes hangját akarják viszont hallani.

A becsatornázott, bizonytalanból jobbikossá vált szavazókról viszont eltérő véleményen volt a műsorvezető és a pártvezető. Míg előbbi szerint rájuk a pártelnöknek, utóbbi szerint pedig a közös miniszterelnök-jelöltnek kellett volna vigyáznia. Jakab azt mondta, ő maga is igyekezett vigyázni rájuk, de ők – mint fogalmazott – azt mondták, „ott van Márki-Zay Péter, és elviszik a fiainkat háborúba”. A pártelnök úgy fogalmazott,

az elmúlt fél évben eleget mostuk a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét,

neki pedig most az a feladata, hogy az ellenzéki együttműködésre vigyázzon, és ha a történelmi helyzet úgy hozza, akkor ott álljanak, és átvegyék az ország irányítását.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A műsorvezető azon felvetésére, hogy Vona Gábor 21 százalékos eredmény után lemondott, Jakab úgy válaszolt, akkor Toroczkai László volt a párt alelnöke, Vona pedig „nagyon csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, cserbenhagyta a sajátjait”, az utódlás nélküli lépés miatt pedig pártszakadást idézett elő. Jakab azt mondta, ő itt marad, biztosítja a párt stabilitását.

Arra a kérdésre, hogy mind Jakab, mind Márki-Zay az ellenzéki tömb együtt tartására törekszik, ezért együtt kell dolgozni, Jakab úgy felelt, Márki-Zay „karikás ostort csattogtatva” próbálta egyben tartani a hat párt szavazóit, ami szétkergette a tábort. A Jobbik elnöke azt is ismertette,

hétfő délután a hat ellenzéki párt elnökei is találkoztak, ahol hitet tettek amellett, hogy az összefogásnak nincs alternatívája,

és továbbra is összehangolják a politikájukat, mert a formáció

az egyedüli reményt jelenti Magyarország számára, hogy le tudja győzni Orbán Viktort.

Jakab szerint „nincs centrális erőtér”, mert – vélte – a Mi Hazánk a Fidesz szatellitpártja. és velük szemben létezik az általa egységes ellenzéknek nevezett együttműködés.

A Jobbik-elnök ismertette, a pártelnöki értekezleten a választási vereség okait is vizsgálták, a találkozón „Márki-Zay Péter felelősségét senki nem kérdőjelezte meg”.

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy a szavazók nem bocsátották meg, hogy a Jobbik bement az összefogásba Gyurcsány Ferenc mellé, Jakab úgy válaszolt, „akik így gondolkodtak, azok már réges rég elhagyták a Jobbikot”, a jelenlegi jobbikosok inkább Márki-Zay Péter hibás kijelentéseit nem tudták megbocsátani.