Készenlét - a kínai hadsereg Tajvan közelében gyakorlatozik

tajvan, ukrajna,
Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tiltakoznak tüntetők Tajpejben 2022. március 13-án.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvannal kapcsolatos "rossz jeleire" reagálva, miközben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tett látogatást.

A CGTN pekingi székhelyű nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai "jeladásokra".

"Az amerikai részről alkalmazott rossz lépések és trükkök teljesen haszontalanok és nagyon veszélyesek"

- fogalmazott a parancsnok, arra figyelmeztetve, hogy "aki a tűzzel játszik, az könnyen megégetheti magát".

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon. A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán a látogatásról nem tett említést.

Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az "egy Kína elvének" betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között.

Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a saját védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

(MTI)