Titokban találkozott Zelenszkijjel Antony Blinken és Lloyd Austin

Titokban találkozott Zelenszkijjel Antony Blinken és Lloyd Austin

Vasárnap éjszaka, teljesen titokban találkozott Antony Blinken külügy és Lloyd Austin védelmi miniszter Volodimir Zelenszkijjel. A háború kezdete óta ez a legmagasabb rangú amerikai delegáció, ami látogatást tett a háború sújtotta Ukrajnában – írta a 444.

A találkozó eredményei között szerepel, hogy az Egyesült Államok 300 millió dollárral járul hozzá Ukrajna védelméhez, 165 millió dollár értékben pedig lőszeeket vásárolhat a háború sújtotta ország.

Az is kiderült, hogy Joe Biden hamarosan bejelenti amerika új kijevi nagykövetét, valamint azok a diplomaták, akik a háború elején elhagyták az országot, jövő héten visszatérnek.

A két miniszter Lengyelország felől lépett be Ukrajnába. A delegációjukkal érkezett újságírók egészen addig nem számolhattak be róla, amíg a két férfi el nem hagyta Ukrajnát a Zelenszkijjel való tárgyalás után. Minderre biztonsági szempontokból volt szükség – magyarázta a Pentagon.

Egyelőre nem tudni, hogy az ukrán elnök elégedett-e a találkozóval.

„Ma nem jöhetnek hozzánk üres kézzel, és nem csak ajándékokat meg süteményt várunk, hanem konkrét dolgokat és konkrét fegyvereket”

– mondta korábban Zelenszkij, aki többszőr hangsúlyozta, hogy az országának több nehézfegyverre van szüksége, beleértve a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket és harci repülőgépeket.
 

Franciaország ágyúkat és páncéltörő rakétákat szállít Ukrajnának

Franciaország Milan típusú páncéltörő rakétákat és Caesar típusú önjáró lövegeket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni küzdelemben - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken. Párizs eddig nem árulta el, milyen típusú fegyvereket szállít Kijevnek, csak annyit közölt április közepén, hogy 100 millió euró értékben adományozott felszerelést Ukrajnának.