Az oroszok szerint 126 civilt sikerült kimenekíteni az Azovsztal acégyárból

Az oroszok szerint 126 civilt sikerült kimenekíteni az Azovsztal acégyárból

Az elmúlt két nap során 126 civilt menekítettek ki a mariupoli Azovsztal acélmű területéről, közülük 69-en kívántak az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területre távozni - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közleményét idézve az MTI azt írja, "a Vlagyimir Putyin elnök által kezdeményezett" művelet keretében április 30-án 25 ember jött elő az Azovsztalhoz közeli házakból, további 21 ember pedig az üzem területéről, ők mindannyian azt választották, hogy a "Donyecki Népköztársaságban" maradnak.

Május 1-jén nyolcvan embert evakuáltak a létesítményből, közülük a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint 69-en döntöttek úgy a "kijevi rezsim" által ellenőrzött terültre távoznak. Őket átadták az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek, és jelenleg Zaporizzsja felé tartanak.

Az orosz védelmi minisztérium állítja, Mariupolban "normalizálódott" a helyzet, szabadon járhatnak az emberek

A délkelet-ukrajnai Mariupolban normalizálódott a helyzet, a lakosok szabadon közlekedhetnek az utcán - jelentette ki az MTI szerint péntek este Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint Mariupolba humanitárius segély - élelmiszer, víz és alapvető cikkek - érkezik, a donyecki hatóságok pedig szervezik az utcák megtisztítását a törmeléktől és a roncsoktól.