Érti az ellenzék, hogy miért nem támogathatjuk az energiaszankciókat, de ez a kormány hibái miatt van így

Érti az ellenzék, hogy miért nem támogathatjuk az energiaszankciókat, de ez a kormány hibái miatt van így

Talán szimbolikus, de az új parlamenti ciklus első napirend előttije az oroszokról, pontosabban az orosz kőolajról és földgázról szólt. Szijjártó Péter regnáló külügyminiszter szólalt fel, és a legfontosabb üzenete az volt, hogy hazánk elutasítja a hatodik uniós szankciócsomagot, azaz a kőolajembargót Oroszországgal szemben.

A külügyér amúgy elismételte, az Orbán-kormány világos választ adott: elítéltük az agressziót, kiálltunk Ukrajna szuverenitása mellett, és 700 ezerhez közelít a hazánk által ellátott háborús menekültek száma.

Elmondta azt is, öt brüsszeli csomagot támogattunk, de szükségünk van orosz földgázra, kőolajra és a vezetékekre. Szijjártó Péter szerint az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy figyelembe veszik a tagállamok érdekeit, ezt rúgta fel az olajembargós terv. Ez egy atombomba, ami képes lerombolni hazánk biztonságos energiaellátását, mert például a kőolaj 65 százaléka Oroszországból érkezik – mutatott rá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy legalább 5 évig tartana a hazai energiarendszer átállása az orosz kőolajról, és utána 700 forint lenne a benzinár.

A kőolajembargóban nincs megoldásra való törekvés, a kormány nem szavazza meg a szankciócsomagot

- rögzítette.

A külügyminiszter felszólalására két percben reagálhattak az ellenzéki frakciók. A jobbikos Lukács László György megköszönte a rendvédelmi szerveknek és a civileknek a határon végzett munkát, egyben leszögezte, hogy mindannyiunk közös érdeke a háború lezárása.

A jobboldali ellenzéki párt képviselője elismerte, hogy rövidtávon rendkívül nehezen rendezhető az energiaellátás helyzete orosz import nélkül, ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a kormány 12 évet kapott eddig arra, hogy csökkentse az egyoldalú energiafüggőséget és kiegyensúlyozottabb energiamixet építsen ki.

Lukács szerint Szijjártóéknak nem csak el kellene dönteniük, hogy melyik oldalon állnak, de a szankciós vitákban megoldási javaslatokkal is élniük kellene arra vonatkozóan, hogyan tervezik csökkenteni az orosz kitettséget, például megújuló zöldenergiával.

Az LMP-s Ungár Péter szerint az Európai Bizottságban harc folyik az orosz és amerikai fosszilis energialobbi között, de ők zöld pártként elve nem támogathatják az ilyen folyamatokat, így többek között azt sem, hogy amerikai palagázt szállítsanak Európába.

Ungár úgy vélte, teljes egyetértés lehetne abban, hogy az önrendelkezés útjára kell lépnünk, de eddig inkább azt láttuk, hogy adóztatták a napelemrendszereket és tiltották a szélenergia felhasználását.

Toroczkai László a Mi Hazánk részéről arra szólította fel a kormányt, hogy ne csak Ukrajna területi integritásáról beszéljenek, hanem a magyar érdekekről is, egyben jelezte, ők minden szankciót elutasítanak.

A képviselő kiemelte: többet szeretnének hallani arról, hogy a kormány kiáll a kárpátaljai magyarok mellett, például ügyelve arra, hogy magyarokat ne vigyenek a frontra, hiszen ez nem az ő háborújuk.

A párbeszédes Tordai Bence már azt rótta fel Szijjártónak, hogy nem bírálták nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnököt, kijelentve, hogy személyesen ő felel az invázióért, de rámutatott arra is, hogy a Fideszhez köthető propagandában folyamatosak a putyini üzenetközvetítések.

Kiemelte: egy évtizede kérik az energiaellátás diverzifikálását, leginkább egy zöld forradalom keretében.

A szocialista Gurmai Zita is azt emelte ki, hogy egy gondos kormány nem hagyhatja egyik stratégiai területet sem egy lábon állni, ezért javasolják az energiaszektor átállítását. A politikus szerint nem elegendő az embargókat kritizálni, mert alternatívákra is szükség van helyettük.

Gurmai szerint az Európai Uniónak meg kell értenie a magyar álláspontot, de cserében el kell indulni a zöld energia irányába.

A DK és a Momentum frakciója nem reagált Szijjártó Péter felszólalására.